Europa a ajuns la un acord de compromis privind limitarea consumului gazelor în UE după criza provocată de reducerea livărilor aici de către Rusia.
Țările Uniunii Europene au aprobat marți (26 iulie) un plan de urgență pentru a reduce cererea de gaze, după ce au încheiat acorduri de compromis pentru a limita cererile pentru unele țări, în timp ce se pregătesc alte reduceri suplimentare ale aprovizionării rusești.
Europa se confruntă cu o presiune crescută a crizei gazului, de miercuri, când compania rusă Gazprom GAZP.MM a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.
„Astăzi trimitem un semnal puternic, nu numai lui (președintelui rus) Vladimir Putin, care din nou nu a reușit să împartă Uniunea Europeană, ci, cel mai important, și nici pe cetățenii noștri”, a declarat ministrul ceh al Comerțului și Industriei, Jozef Sikela, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
Europa a ajuns la un compromis privind limitarea consumului gazelor pentru a nu avea consecințe dramatice în timpul iernii
„Decizia de astăzi ne asigură că nu va trebui să ne confruntăm cu consecințe dramatice în timpul iernii, cum ar fi deficitul de gaze sau creșterile de preț”.
Cum o duzină de țări UE se confruntă deja cu aprovizionarea rusească redusă, de la Bruxelles se îndeamnă statele membre să economisească gaze și să-l depoziteze pentru iarnă, de teamă că Rusia va opri complet fluxurile ca represalii pentru sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.
Miniștrii Energiei au aprobat o propunere pentru ca toate țările UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% din august până în martie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!