Eurodeputații critică poziția Consiliului în problema încălcării principiilor statului de drept

Parlamentul European consideră că propunerile Consiliului Europei nu merg suficient de departe pentru a crea un instrument practic care să coreleze alocarea fondurilor UE cu respectarea statului de drept.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 06.10.2020 - 12:41

Contribuabilii europeni merită o protecție eficace a bugetului Uniunii Europene, este poziția oficială a Parlamentului European după dezbaterile de luni când majoritatea eurodeputaților au criticat poziția Consiliului în problema încălcării principiilor statului de drept.

„Având în vedere încălcările permanente ale principiilor statului de drept și corupția în unele țări din UE, Uniunea le este datoare cetățenilor și contribuabililor săi cu o protecție eficace a bugetul UE. Președinția germană a Consiliului și Comisia Europeană au fost criticate de unii eurodeputați pentru crearea unei ideologii care să permită fiecărui stat membru în parte să fie vizat.”, se arată într-un comunicat emis marți de Parlamentul European.

Michael Roth din cadrul Președinției Consiliului a subliniat faptul că, în cele din urmă, Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord cu privire la necesitatea unui astfel de instrument, propunere agreată de toate țările UE, și acum au ocazia unică de a-i contura împreună detaliile. Acesta a solicitat ajutorul Parlamentului în vederea apropierii pozițiilor celor două instituții și și-a exprimat speranța că Parlamentul va sprijini adoptarea rapidă a acestui instrument.

Membrii echipei de negociere a Parlamentului privind cadrul financiar multianual și resursele proprii au susținut luni, împreună cu Consiliul UE, a șasea rundă de discuții privind următorul buget pe termen lung al UE și posibile noi surse de venituri ale UE. Cele două instituții nu au reușit să avanseze stadiul negocierilor cu privire la chestiunea plăților suplimentare pentru un număr de 15 programe ale Uniunii Europene.

Comentarii