Epava navei „Endurance” a exploratorului polar Ernest Shackleton a fost găsită, a declarat o echipă care o caută miercuri (9 martie).
Nava a fost zdrobită de gheața din Antarctica și s-a scufundat la aproximativ 10.000 de picioare pe fundul oceanului în urmă cu mai bine de un secol.
Nava cu pânze cu trei catarge a fost pierdută în noiembrie 1915, în timpul încercării eșuate a lui Shackleton de a face prima traversare terestră a Antarcticii, conform Reuters.
Încercările anterioare de a localiza epava din lemn au eșuat din cauza condițiilor ostile din Marea Weddell acoperită de gheață sub care se află.
Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust, a urmărit rămășițele navei folosind vehicule subacvatice avansate echipate cu camere și scanere de înaltă definiție.
Epava navei Endurance a fost găsită și este uimitor că este într-o stare destul de bună
Imaginile video au arătat nava într-o stare destul de bună, cu numele vizibil clar pe pupa.
Expediția a găsit „Endurance” la patru mile de poziția înregistrată de căpitanul său, Frank Worsley.
În ciuda faptului că a rămas blocat pe gheață, echipajul de 28 de oameni ai „Endurance” s-a întors acasă în viață, iar aventura lor este considerată una dintre marile povești de supraviețuire ale istoriei omenirii.
Acum opt ani a fost găsită o epavă la mai bine de cinci secole de la dispariție în Marea Caraibelor
La mai bine de cinci secole de la eșuarea sa în Marea Caraibelor, arheologii americani au descoperit ceea ce, după toate indiciile, pare a fi epava vasului Sfânta Maria (Santa Maria), nava amiral a lui Cristofor Columb. Ambarcațiunea a fost descoperită pe coasta de nord a insulelor Haiti și reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri arheologice subacvatice din lume, scrie The Independent.
„Toate evidențele geografice, topografice și arheologice indică faptul că este vorba de epava navei amiral a lui Columb, faimoasa ambarcațiune Sfânta Maria,” a declarat Baryy Clifford, conducătorul expediției, unul dintre cei mai apreciați specialiști în arheologie subacvatică din Statele Unite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!