Procurorii egipteni au dispus reținerea a 13 adolescenți arestați sub suspiciunea că au hărțuit două turiste străine la piramidele din Giza, scrie BBC.
Săptămâna trecută, egiptenii și-au exprimat indignarea pe rețelele de socializare după ce o înregistrare video a arătat un grup de tineri care le hărțuiau pe tinerele femei în situl arheologic.
O declarație a procuraturii a precizat că băieții aveau între 13 și 15 ani.
Aceștia au susținut că au vrut doar să facă fotografii cu turiștii și că nu au avut intenția de a provoca vreun disconfort.
Băieții vor fi reținuți într-un centru de detenție pentru minori până la finalizarea anchetei, se arată în comunicatul procuraturii.
În plângerea făcută băieții sunt acuzați de hărțuire verbală și fizică și a fost depusă de un ghid turistic care a filmat videoclipul, și nu de femeile în sine.
În clipul de 35 de secunde, ghidul poate fi auzit plângându-se că băieții egipteni „aleargă după străini” și spunând că vrea ca ministrul turismului să fie la curent cu tot ce se întâmplă.
Băieții sunt văzuți ținând în mână telefoane mobile în timp ce vin în jurul femeilor, care încearcă să scape. Una dintre femei încearcă să împingă un băiat după ce un altul pare să o atingă pe la spate.
În ultimii ani, zeci de femei inspirate de mișcarea #MeToo au vorbit pe rețelele de socializare despre experiențele lor de hărțuire și agresiune sexuală în Egipt.
Parlamentul țării a aprobat anul trecut pedepse mai aspre pentru hărțuirea sexuală, modificând codul penal pentru a o transforma în infracțiune și mărind pedeapsa la minimum doi ani de închisoare în loc de șase luni, alături de o amendă cuprinsă între 6.370 de dolari (4.740 de lire sterline) și 12.740 de dolari (9.480 de lire sterline).
Cu toate acestea, autoritățile egiptene au fost acuzate că, în mod frecvent, nu anchetează și nu urmăresc penal bărbații acuzați de hărțuire sau agresiune sexuală împotriva femeilor și fetelor.
Un studiu realizat de ONU în 2013 a constatat că 99,3% dintre fetele și femeile din Egipt au declarat că s-au confruntat cu o anumită formă de hărțuire sexuală în timpul vieții lor și că 82,6% nu se simt în siguranță pe stradă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!