Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Economia SUA, previziuni pozitive pentru următorii trei ani

Rezerva Federală americană (Fed) a majorat, miercuri, din nou şi în unanimitate, ratele dobânzii cheie, cu un sfert de punct procentual, la un nivel între 2% şi 2,25%, după cum era de aşteptat, transmit Reuters şi Bloomberg.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 27.09.2018 - 08:47

Fed apreciază că va face o nouă majorare a acestei rate în decembrie, alte trei anul viitor şi încă una în 2020. În aceste condiţii, instituţia prognozează, practic, cel puţin încă trei ani de creştere economică, consideră Reuters.

Mai exact, dobânda cheie ar ajunge peste trei ani la 3,4%, aproximativ o jumătate de punct procentual peste ceea ce Fed consideră drept rata de dobândă neutră, respectiv care nici nu stimulează şi nici nu limitează economia.

În plus, această politică monetară strânsă este estimată să fie menţinută pe parcursul anului 2021, ultimul an care este cuprins în prognoza Fed.

De asemenea, oficialii Fed estimează că economia americană din acest an va creşte cu 3,1%, peste prognozele iniţiale, şi va continua să se extindă moderat pentru încă alţi trei ani. Evoluţia se datorează unei rate reduse a şomajului şi a unei inflaţii stabile în jurul nivelului de 2%.

 
Analiştii Bloomberg subliniază că această creştere a ratei dobânzii a fost decisă în ciuda criticilor lui Donald Trump, iar prognoza asupra economiei a rămas optimistă, deşi preşedintele american şi-a continuat războiul comercial cu China.

După opt majorări, ciclu început în a doua jumătate a anului 2015, în prezent, rata dobânzii cheie a Fed este la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, imediat după falimentul Lehman Brothers, reamintesc analiştii Bloomberg.

Comentarii

loading...