Cinefilii clujeni vor avea ocazia să urmărească unul dintre cele mai interesante documentare despre istoria evreilor din România. Filmul este semnat de regizorul Oana Giurgiu și privește rolul evreilor în istoria României fără complexe și fără prejudecăți. Decupajul filmului este unul dadaist, ca un omagiu adus marilor promotori ai acestui curent literar și artistic, Tristan Tzara și Marcel Iancu.
Astfel, Oana Giurgiu, directorul executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), vine la Cluj-Napoca într-o altă ipostază, aceea de regizor de film documentar. Aliyah DaDa va fi proiectat în prezența echipei filmului miercuri, 1 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Victoria.
”Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale.
Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România”, spun membrii echipei filmului.
„O relație de iubire și ură“
Documentarul Oanei Giurgiu face o incursiune adâncă în istoria relațiilor dintre români și evrei. ”În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel”, mai spun membrii echipei documentarului.
Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public.
„Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude, şi plastice, şi dure, şi umane, şi cu fruntea încruntată, şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro. Redactorii portalului mai explică faptul că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi.”
Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.
Doi artiști de talie mondială
Tristan Tzara este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, unul dintre cei mai importanți poeți și eseiști pe care i-a dat comunitatea evreiască din România. Născut în Moinești, el se numără printre cei mai importanți reprezentanți ai dadaismului. Din anul 1919, Tristan Tzara, care și-a petrecut anii Primului Război Mondial în Elveția, s-a mutat la Paris, pentru a promova această mișcare de idei pe o scenă cu adevărat universală.
Prietenul de idei al lui Tristan Tzara, Marcel Iancu, s-a născut într-o familie evreiască din București. A studiat arhitectura în Elveția, apoi a revenit în România, în anul 1922. În anul 1941, în condițiile în care populația evreiască din Europa era supusă Holocaustului, el s-a mutat pe teritoriul care avea să devină Statul Israel.