Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Filip-Mihael Bodoc

Actualizat: 01.10.2019 - 17:45

Diplomația Rusiei vrea mutarea sediilor internaționale de pe teritoriul SUA

  • Teritoriul american nu e bun pentru negocieri

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse (Sursa foto: Twitter)

Filip-Mihael Bodoc

Actualizat: 01.10.2019 - 17:45

Lavrov a aflat că mai multor responsabili ruşi care urmau să-l însoţească în vizita la New York le-a fost refuzată viza de intrare pe teritoriul american, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Reprezentanta diplomaţiei ruse s-a referit la un episod datând din 24 martie 1999, când fostul premier Evgheni Primakov, care mergea într-o vizită oficială la Washington, a întors avionul din drum, deasupra Oceanului Atlantic, în semn de protest faţă de lansarea bombardamentelor NATO împotriva Iugoslaviei, din cauza situaţiei din Kosovo, la 24 martie 1999.

 "În prezent, obiectivele sunt altele şi anume tocmai de a reduce tensiunea şi daunele pe care mizau să le producă cei care au refuzat deschiderea vizelor pentru responsabilii ruşi. La ce bun să le facem jocul?!", a declarat Zaharova într-o intervenţie la postul public de televiziune Pervâi Kanal. 
La 24 septembrie, Moscovei i s-a adus la cunoştinţă că celor 10 responsabili ruşi care urmau să participe la lucrările Adunării Generale a ONU, cu sediul la New York, le-a fost refuzată viza de intrare în SUA. Printre oficialii 'refuzaţi' figurau Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), şi actualul şef al Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, fost vicepremier, responsabil cu industria de armament rusă, scrie Agerpres, preluând din Gazeta.ru. Rogozin, care se află pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA în legătură cu Ucraina (anexarea Crimeii şi conflictul din Donbas), a declarat presei ruse că urma să participe la dezbateri în cadrul ONU dedicate Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT).

Ulterior, şeful diplomaţiei de la Moscova a propus ca evenimentele desfăşurate pe platforme internaţionale până acum în SUA să fie transferate pe teritoriul altor state. În acest context, Ministerul de Extern al Rusiei a acuzat Washingtonul de declanşarea unui război al vizelor şi a ameninţat cu represalii, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

'În privinţa unui potenţial război al vizelor, ştiţi, acest război are deja loc şi SUA l-au declanşat', a afirmat ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov, într-un interviu apărut luni în revista rusă dedicată relaţiilor internaţionale 'Mejdunarodnaia jizni' ('Viaţa internaţională').

Rusia a propus în repetate rânduri Washingtonului să ajungă la înţelegeri şi nu să acţioneze după principiul 'ochi pentru ochi, dinte pentru dinte', a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus. 'Deocamdată, aceasta nu funcţionează. Aparent, altele sunt priorităţile celor care stabilesc linia politicii SUA faţă de Rusia. Se pare că se fixează pe încercarea de a vorbi cu noi de pe o poziţie de forţă', a spus Riabkov, fără a preciza însă dacă răspunsul Moscovei va fi unul simetric sau asimetric.

Într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute ziarului Kommersant, Serghei Lavrov a spus că, în 2018, Moscova a venit în întâmpinarea SUA şi l-au inclus pe lista delegaţiei de responsabili americani care urma să efectueze o vizită în Rusia şi pe senatorul Ron Johnson, aflat pe 'lista de sancţiuni rusească'.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine