6.1 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInternaționalDe la ia românească la sari-ul indian: Spectacole de muzică, proiecții de...

De la ia românească la sari-ul indian: Spectacole de muzică, proiecții de film și gastronomie, la Festivalul Ambasadelor

Asociația ESCU prezintă cea de-a treia ediție aniversară a evenimentului multicultural Festivalul Ambasadelor, cu tema din acest an ONE World.

Evenimentul este organizat în perioada 7-10 septembrie, în mai multe spații din București. La Grand Hotel du Boulevard, vor fi găzduite expozițiile de artă etnografică și conferințele inspiraționale. La Cinema PRO, vor fi proiectate filme artistice și documentare recente din peste 15 țări. În Parcul Titan, se va desfășura World Bazaar & Show, cu spectacole exotice de World Music şi dansuri din toate colţurile lumii, cu standuri de prezentare ale ambasadelor participante, ateliere, ceremonii și workshop-uri multiculturale şi degustări de preparate culinare din peste 10 bucătării tradiționale.

Vor avea loc spectacole de muzică și dans cu influențe din țări precum India, Indonezia, Angola, Argentina, Brazilia, Malaysia, Vietnam, Grecia, Cuba, Iordania, Peru, Coreea de Sud, Pakistan, Armenia, China și România.

Festivalul a conturat pentru publicul din România un traseu prin care vizitatorii pot călători, învăța și experimenta într-un mod cât mai dinamic și realist diferite forme de cultură, muzică, conversații, proiecții cinematografice, ceremonii și tradiții ale unor țări și civilizații care sunt reprezentate în România de ambasade, institute culturale, minorități și asociații etnice, dar și de organizații internaționale.

Instalație multiculturală

Festivalul va cuprinde, ca prim element de noutate, o expoziție centrală comună, care va reuni ideea de -„Costumele lumii – meșteșugul care leagă civilizațiile“, prin participarea a peste 40 de țări expozante. Această expoziție va explora ce poate avea în comun „ia“ românească, cu broderiile și împletiturile balcanice, cu fascinantul hanbok sud–coreean, cu sari-ul indian puternic colorat, cu tunincile misterioase thawb și caftane din zona arabă, cu huipil-ul mexican, cu fustanella grecească și cu desenele geometrice de pe costumele din Angola?

Această instalație multiculturală caleidoscopică de nuanțe, texturi, însemne, broderii și ornamente exotice, construită pe fundalul unor fotografii, picturi tradiționale și obiecte de artizanat, lucrate în ceramică, bronz, lemn, mozaicaturi și damascuri, a fost creată pentru a exprima într-un dialog non-verbal diversitatea culturală a lumii, conturând un spațiu-metaforă ce îmbină elemente tradiționale și moderne într-un concept colaborativ original, dedicat spectaculozității straiului popular.

Expresivitatea marilor culturi ale lumii

„Timp de 4 zile, Festivalul Ambasadelor revine cu cea de-a treia ediție și propune cel mai provocator line-up de evenimente și expoziții de până acum, care va reuni și împleti magia şi expresivitatea marilor culturi ale lumii, alături de emoţia şi autenticul expresiei artistice româneşti. Festivalul Ambasadelor interoghează posibilitățile de contact între culturi prin feluri de expresie foarte diferite. De aceea am simțit nevoia să adăugăm câteva elemente noi în programul festivalului din acest an: o expoziție centrată pe un singur aspect puternic identitar, dar și conferințe și dezbateri pe teme dedicate conexiunilor primordiale între culturi și țări, totul completat de un program artistic de spectacole, dansuri, ceremonii și ateliere incitante care ne vor invita pur și simplu să simțim la scară mică ce înseamnă să fim cu adevărat World Citizens“, a precizat Andreea Dănescu, organizator al Festivalului Ambasadelor.

Astfel, pe parcursul întregii săptămâni, publicul din București va fi invitat la o serie de evenimente, expoziții și momente artistice, care vor transforma capitala într-un mozaic cultural. 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

România își află potențialele adversare din grupele principale la EURO 2024! Misiune dificilă pentru tricolore

Naționala feminină de handbal a României luptă în această seară pentru calificarea în grupele principale ale Campionatului European, însă drumul spre semifinale pare aproape...
Ultima oră
Pe aceeași temă