-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInternaționalDe ce suntem înnebuniţi după familii disfuncţionale?

De ce suntem înnebuniţi după familii disfuncţionale?

De-a lungul timpului, structura şi definiţia familiei s-au schimbat în multe medii, inclusiv în televiziune.
„Am trecut de la familia fericită, tradiţională, la ceea ce se cere”, spune editorul TV de la The Hollywood Reporter, James Hibberd. „În epoca de aur a televiziunii, intenţia era ca familia pe care oricine şi-o dorea acasă să fie amuzantă şi distractivă. Odată cu lansarea televiziunii reality, am introdus familia disfuncţională a anilor ‘90”, explică el, citat de CNN.
Iar oamenilor le place acest tip de familie. Cu mult înainte de succesul reality-show-ului „Jersey Shore”, „The Osbournes” („Familia Osbourne”) a fost unul dintre cele mai vizionate show-uri de televiziune, cu milioane de fani care aşteptau cu sufletul la gură să vadă cele mai noi situaţii pe care le trăiau rockerul Ozzy Osbourne, soţia lui, Sharon, si copiii lor.
Îndrăgitul serial „Leave It to Beaver” (serial american din anii ‘50 şi ‘60) contrastează foarte mult cu imaginea familiei americane de pe micul ecran din prezent.
Zilele serialelor „The Donna Reed Show” sau „Father Knows Best”, care portretizează viaţa de familie liniştită, au apus de mult. Sitcomurile de acum urmăresc mai degrabă relaţiile intererasiale sau viaţa mamelor singure, cum ar fi show-ul „Keeping Up With the Kardashians” sau greutăţile unui cuplu gay în „Modern Family”.
Editorul Fancast, Todd Gold, consideră că cele două seriale menţionate mai sus discută despre familiile mixte într-un fel în care „The Brady Bunch” (serial american din anii ‘70) nu ar fi putut niciodată. „Găseşti o familie pe placul oricui la televizor în zilele noastre”, spune Gold. „Asta e remarcabil si arată felul în care televiziunea explorează trendurile sociale şi societatea”.

Noul ingredient: reality-show

Evoluţia familiei americane în televiziune a fost continuă. Familia Cleaver din serialul „Leave It to Beaver” i-a făcut loc familiei amestecate din „The Brady Bunch” şi părintelui singur din „One Day at a Time”. Modelele acestor familii sunt adânc înrădăcinate în mintea telespectatorilor, ca şi cum ar fi vorba de ale lor.
Dar familia portretizată acum de televiziunea americană îşi are rădăcinile nu numai în modelul familiei tradiţionale, dar şi în lumea reality-show-urilor.
În documentarul „An American Family” din 1973, oamenii au urmărit cu mare atenţie viaţa de zi cu zi a familiei Loud. Camerele de filmat au surprins chiar şi momentul în care băiatul familiei, Lance, le-a mărturisit părinţilor că este homosexual sau cel în care părinţii, William şi Pat, anunţă că divorţează.
Mulţi cred ca „An American Family” a sădit sămânţa pentru acest tip de seriale, cum s-a întâmplat cu Jon şi Kate Gosselin, care s-au despărţit în timpul show-ului lor („Jon and Kate Plus Eight”, care a început în 2007).
„Cred că familia este idealizată acum mai puţin ca niciodată”, spune Gold. „Reality-show-ul permite o portretizare mai concretă şi existenţa mai multor extreme.”
Gold subliniază că, deşi majoritatea americanilor nu susţin în mod necesar căsătoriile între persoane de acelaşi sex, se amuză privindu-i pe Cameron Tucker şi Mitchell Pritchett în show-ul „Modern Family”.
Criticul de televiziune pentru AOL, Maureen Mo Ryan, consideră că oamenii aşteaptă acum personaje complexe, bine individualizate. „Televiziunile trebuie să caute personaje interesante, pentru că audienţa vrea ca oamenii din reality show să fie diferiţi de cei pe care i-ar putea vedea într-un serial de televiziune obişnuit”, subliniază Ryan.
Şi, cu toate că telespectatorii îşi doresc să se uite la personaje puternic individualizate, critica de televiziune afirmă că sunt încă atraşi de banalitatea familiilor din sitcom-uri.
„Familiile acestea nu sunt ideale, dar sunt realizabile. Show-urile de succes, în mod deosebit comediile, au familii la care te uiţi şi te identifici parţial cu ele”, spune Ryan.
Curatorul Muzeului de Telecomunicaţii din Chicago, Walter Podrazik, consideră că televiziunea se axează pe identificare şi distracţie.
„Familia este o scurtătură către identificarea instantanee. De la ‘Da, am şi eu o rudă de genul ăsta’ s-a trecut la ‘Aşa e şi familia mea’,”spune Podrazik. „E interesant că multe dintre scenarii, fie că este vorba de seriale din prezent sau de acum 50 de ani, vorbesc despre familii care se reunesc”, adaugă el.

„Modern Family”, amestec de nou şi vechi

Sitcom-ul „Modern Family” s-a bucurat de apreicerea fanilor, dar şi de cea a criticilor. Serialul gravitează în jurul unui bărbat care se căsătoreşte cu o femeie mai tânără şi căreia îi creşte copilul, a fiicei lui care este căsătorită şi are trei copii şi a fiului său, care este homosexual, are un iubit şi o fiică adoptată.
Show-ul a primit un Emmy săptămâna trecută pentru cea mai bună comedie şi unul pentru scenariu, precum şi pentru cel mai bun actor de comedie -Eric Stonestreet (Cameron Tucker în film).
Hibberd spune că serialul se bucură de privilegiul de a fi nou şi vechi, în acelaşi timp. „Modern Family” are imperfecţiuni, dar are şi ceva ideal. Personajele nu sunt perfecte, dar, în acelaşi timp, sunt tot ceea ce oamenii obişnuiţi şi-ar dori să aibă în familie.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă