Tensiunile au crescut în ultimele zile în regiunea separatistă Transnistria și în jurul acesteia, un loc de care puțini europeni au auzit, dar care ar putea deveni cu ușurință un nou punct de aprindere a războiului din Ucraina, notează Euronews.
Exploziile care au avut loc în Transnistria în ultimele două zile au stârnit îngrijorări că războiul de peste graniță din Ucraina s-ar putea extinde în curând și acolo.
Președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a cerut marți instituirea unei alerte roșii de 15 zile, cu măsuri de securitate antiteroriste, cum ar fi instalarea de baraje rutiere la intrările în orașe.
„Urmele acestor atacuri duc în Ucraina”, a declarat Krasnoselski, citat de agenția rusă de presă TASS.
Această declarație a fost făcută la mai puțin de o săptămână după ce un oficial militar rus de rang înalt, Rustam Minnegaiev, a declarat că forțele rusești urmăresc să preia controlul total asupra sudului Ucrainei și că o astfel de acțiune ar deschide un coridor terestru între Rusia și Transnistria.
Transnistria, locul unde ciocanul și secera încă domină
O fâșie lungă și îngustă de pământ la marginea estică a Moldovei, Transnistria a fost considerată zona unui „conflict înghețat”, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1990 și un scurt război civil cu Moldova în 1992.
Acest conflict, care a durat câteva luni, s-a soldat cu aproximativ 700 de morți. De atunci, regiunea a funcționat ca un stat independent, deși nu este recunoscut de nicio țară. Din 1992, Rusia a menținut o prezență militară de aproximativ 1500 de soldați în Transnistria, aparent în calitate de forțe de menținere a păcii.
Transnistria se întinde pe o distanță de aproximativ 400 de kilometri între malul estic al râului Nistru, în Moldova, și granița țării cu Ucraina, și are o populație de aproximativ 470.000 de locuitori, predominant vorbitori de limbă rusă.
Drumul de 70 de kilometri din capitala moldovenească, Chișinău, până la Tiraspol, capitala Transnistriei, durează aproximativ 90 de minute, trecând printr-un punct de control „de frontieră” neoficial, deservit de soldați transnistreni. De la Tiraspol până la orașul ucrainean Odesa sunt puțin peste 100 de kilometri.
Transnistria și capitala sa pot da senzația că ai pășit într-o călătorie în timp, cu iconografie sovietică, cum ar fi secera și ciocanul, afișate în mod proeminent pe steaguri și clădiri, iar o statuie a lui Vladimir Lenin se află în fața clădirii parlamentului.
În timp ce Moldova, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, s-a apropiat tot mai mult de Uniunea Europeană în ultimii ani, Transnistria și-a păstrat legăturile puternice cu Rusia. În martie, Moldova a semnat o cerere oficială de aderare la UE, deși acest proces va dura probabil mulți ani.
În vizor
Luni, explozii au zguduit sediul ministerului securității de stat din regiune, probabil grenade propulsate de rachete, fără a fi raportate victime. Marți dimineață, două explozii au doborât două antene puternice de radiodifuziune. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.
O zi mai târziu, autoritățile din Transnistria au declarat că un sat de la granița cu Ucraina, care găzduiește un mare depozit de muniție al armatei ruse, a fost ținta unor tiruri de armament.
„Din informațiile pe care le avem în acest moment, aceste încercări de escaladare provin de la facțiuni din regiunea transnistreană care sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația din regiune”, a declarat miercuri președintele moldovean Maia Sandu într-o conferință de presă.
Statele Unite au avertizat anterior că Rusia ar putea lansa atacuri „sub steag fals” în națiunile din apropiere ca pretext pentru trimiterea de trupe.
Cu toate acestea, marți, ministrul adjunct de externe rus Andrey Rudenko a declarat că Moscova este „îngrijorată” de șirul de explozii, adăugând că Rusia „ar dori să evite un scenariu” în care Transnistria să fie târâtă în război.