2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriză în interiorul NATO, după ce SUA și Danemarca ar fi spionat...

Criză în interiorul NATO, după ce SUA și Danemarca ar fi spionat țările aliate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut o investigaţie pe tema acuzațiilor de spionaj adresate Statelor Unite și Danemarcei.

Potrivit unor informații din mass-media, Statele Unite, cu ajutorul Danemarcei, ar fi spionat lideri din mai multe state europene membre NATO. Printre cei spionați s-ar fi aflat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum și președintele Franței, Emmanuel Macron. După cum se știe, Germania și Franța sunt cele mai importante țări din UE și susțin o „autonomie” militară a Uniunii Europene față de Statele Unite.

Informațiile culese în Europa prin intermediul acestor acțiuni de spionaj ar fi ajuns la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite.

„Statele implicate în acest caz sunt aliaţi în NATO. Trebuie să punem pe masă toate faptele şi să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat”, a explicat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o emisiune la postul public danez de radio.

Anterior, purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel, Steffen Seibert, anunțase că guvernul Germaniei „a luat act de dezvăluire. Este în contact cu toate autoritățile naționale și internaționale relevante pentru clarificare”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă