-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski afirmă că trupe nord-coreene au ajuns pe frontul din regiunea rusă...

Zelenski afirmă că trupe nord-coreene au ajuns pe frontul din regiunea rusă Kursk

Trupe nord-coreene trimise de Phenian în sprijinul Rusiei în războiul cu Ucraina au fost introduse în luptă în porţiunea de teritoriu ocupat de trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

„Există informaţii preliminare conform cărora ruşii au început să folosească soldaţi nord-coreeni în asalturi, într-o cantitate notabilă”, a spus Zelenski în mesajul său către naţiune, transmis în fiecare seară de când a început războiul.

„Ruşii îi integrează în unităţi combinate şi îi folosesc în operaţiunile din regiunea Kursk. Deocamdată, doar acolo. Dar avem informaţii care arată că i-ar putea folosi şi în alte părţi ale frontului’, a susţinut preşedintele ucrainean.

Zelenski, care a mai spus şi într-unul din mesajele sale din noiembrie să soldaţi nord-coreeni fuseseră atunci angajaţi în luptele din Kursk, a mai susţinut sâmbătă că trupele nord-coreene suferă „deja pierderi notabile”. Potrivit Washingtonului, peste 10.000 de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi de Phenian în sprijinul Rusiei.

Pe de altă parte, Zelenski a acuzat Rusia că a escaladat astfel războiul către „o altă etapă”. „Dacă aceasta nu este o escaladare, atunci care ar fi escaladarea despre care vorbesc mulţi ?”, a continuat el, făcând o aluzie critică la partenerii occidentali ai Ucrainei reticenţi să ofere Kievului tot sprijinul militar de teama unei confruntări directe cu Rusia.

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk, lansată pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată şi a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.

Ucraina a ocupat inițial 1000 kmp în regiunea Kursk, iar acum a pierdut aproape jumătate

Ucraina a revendicat iniţial ocuparea a peste 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, dar Rusia a recuperat în timpul scurs de atunci circa jumătate din teritoriul pierdut acolo, conform Moscovei şi unor surse occidentale.

Această operaţiune ucraineană în Kursk nu şi-a atins însă obiectivul de a relaxa presiunea rusă pe frontul din estul Ucrainei, unde trupele ruse îşi continuă înaintarea şi sunt aproape de cucerirea unor avanposturi ucrainene cheie, precum oraşele Kurahove şi Pokrovsk.

Conform presei ruse de opoziţie, preşedintele rus Vladimir Putin ar fi trasat armatei sale sarcina să elibereze complet regiunea Kursk până pe 20 ianuarie, data învestirii noului preşedinte american Donald Trump.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ajunul Bobotezei: Tradiții și superstiții pentru noroc și dragoste

Fetele tinere și necăsătorite, în special, urmează ritualuri pentru a-și afla ursitul Ziua de 5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, aduce cu sine o serie de tradiții...

Ministerul Sănătății vrea interzicerea de dulciuri, sucuri și junk food, la chioșcurile din școli

Proiectul de ordin, lansat în dezbatere, introduce o listă cu alimente recomandate, precum cerealele integrale, produsele din făină integrală și piureul de cartofi Ministerul Sănătății...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...
Ultima oră
Pe aceeași temă