Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de agresiune contra Ucrainei, a anunţat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, potrivit Antena 3.
Într-o postare pe X, preşedinţia ungară a Consiliului UE a afirmat că noile măsuri vizează nave din ţări terţe ce susţin războiul Rusiei contra Ucrainei şi adaugă noi nume pe lista indivizilor şi entităţilor supuse sancţiunilor.
„Salut adoptarea celui de-al 15-lea pachet de sancţiuni al nostru, ce vizează în special flota fantomă a Rusiei”, a scris pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pachetul de sancţiuni va fi adoptat oficial luni de miniştrii de externe din UE şi vizează aproape 30 de entităţi, peste 50 de indivizi şi 45 de nave petroliere. Aceste nave vor avea interdicţie de a transporta ţiţei şi produse petroliere ruseşti din porturile UE şi de a folosi serviciile companiilor europene.
În iunie, circa 25 de nave ce transportau ţiţei rusesc au fost deja sancţionate de Uniunea Europeană.
Rusia a fost acuzată de mai mult timp că foloseşte nave care nu sunt deţinute de companii de transport maritim occidentale sau asigurate de companii europene, pentru a putea ocoli plafonul aplicat de Occident asupra preţului exporturilor de petrol rusesc către ţări din afara UE.
Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”
„Vecinul nebun” rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean, pentru prima dată în istorie, transmite Sky News.
Un astfel de pas, dacă va fi confirmat, ar fi o premieră într-un conflict din istorie şi ar marca o nouă escaladare, în timp ce Rusia a declarat că pregăteşte un răspuns „adecvat” la utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale pe teritoriul rusesc, pe care Moscova a descris-o ca fiind o linie roşie.
Rachetele intercontinentale sunt concepute pentru a transporta focoase nucleare şi a lovi la mii de kilometri distanţă. Nici Kremlinul, nici armata nu au comentat această acuzaţie ucraineană, deocamdată.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!