-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii protestează în orașul Herson, după ce au fost ocupați de ruși

Ucrainenii protestează în orașul Herson, după ce au fost ocupați de ruși

Ucrainenii protestează în orașul Herson, pe străzile din centrul orașului. Protestul are loc sâmbătă dimineață, după ce, acum două zile, orașul fusese ocupat de militari ruși.

Locuitorii, femei și bărbați, flutură pe străzi drapele ale Ucrainei, galben – albastre, și strigă „Trăiască Ucraina”. În fața protestatarilor se află cordoane de soldați ruși, având în mâini arme automate. Aparent, soldații încearcă să-i împiedice pe protestatari să înainteze pe străzi. Totuși, în acest moment nu se mai aud focuri de armă în oraș.

Protestul de sâmbătă are loc după ce ocupanții ruși au înlocuit funcționarii ucraineni din administrația locală cu funcționari ruși.

De asemenea, în regiune apăruseră zvonuri că militarii ruși răpesc de pe stradă bărbați civili ucraineni și în duc în locuri necunoscute – cu suspiciunea că acești civili ar fi chiar uciși. Acțiunea rușilor ar fi avut scopul să împiedice organizarea unei rezistențe pe plan local, așa cum se întâmplase în alte localități unde au intrat rușii.

Rușii ar vrea să proclame Republica Populară Herson

Herson se află în sudul Ucrainei, pe Nipru, fiind una dintre cele mai mari localități dintre cele cucerite până acum de armata rusă. Orașul ar fi pe traseul coridorului terestru Crimeea – Donbas, pe care dorește să-l realizeze Rusia. Printre ucraineni circulă zvonul că rușii vor să proclame „Republica Populară Herson”. În estul Ucrainei sunt deja instituite „Republicile Populare” Donețk și Lugansk.

Cucerirea marilor orașe din Ucraina a fost un obiectiv prioritar pentru Rusia, din momentul în care, acum zece zile, a început războiul din Ucraina. Înainte să înceapă războiul în Ucraina, Herson avea 300.000 de locuitori.

Propaganda de la Moscova refuză să folosească termenul „război” când descrie conflictul din Ucraina. Termenul folosit de oficialii Rusiei este „operațiune militară specială”. Președintele Putin a promulgat chiar o lege împotriva difuzării de „știri false”. Potrivit acestei legi, jurnaliștii ruși care vorbesc despre „război” în Ucraina pot primi până la 15 ani de închisoare.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vânzări de acțiuni Revolut de peste 1 miliard de dolari după obținerea licenței bancare în Marea Britanie

Angajații și investitorii timpurii ai fintech-ului Revolut au vândut acțiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari începând cu luna august, după ce...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă