Unii dintre locuitorii traumatizați care fugeau din orașul ucrainean asediat Mariupol au sosit marți (29 martie) în Zaporizhzhia și au găsit hrană și adăpost într-un supermarket care este folosit temporar ca centru pentru refugiați.
Purtând tot ce au putut, oamenii au vorbit emoționați despre ceea ce au fost martori și despre cum au reușit să scape din orașul asediat.
Mariupol, distrus de bombardamente
Olga Hadzhynova, o soție și o mamă în vârstă de 32 de ani, a început să plângă când a vorbit despre soțul ei dispărut.
„Acum sunt în Zaporizhzhia, singur cu patru copii, fără bani. nu stiu ce sa fac in continuare. Sper să-l găsim, soțul meu. Poate că va obține o conexiune mobilă… Nu știu cum să existe fără soțul meu”, a spus ea.
Dmytro Kartavov, un constructor de 32 de ani, soția sa Olga și copiii și-au petrecut zile întregi adăpostindu-se în subsolul casei lor de pe Bulevardul Shevchenko din cartierul central Kirovsky din Mariupol, fără energie electrică, încălzire, alimente sau apă. Aceștia au fost prinși, prinși în focul încrucișat dintre tancurile rusești și lunetistii ucraineni, unii la cinci metri de locul unde se ascundeau, nu au putut obține hrană sau apă.
Kateryna Semenuk, în vârstă de 77 de ani, a rezumat cât de drastic le-au fost schimbate viețile în ultimele săptămâni cu cuvintele: „Nu mai există Mariupol. L-au bombardat complet”.
Mariupol a devenit punctul central al războiului care a izbucnit atunci când președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele peste graniță în ceea ce el numește o „operație militară specială” pentru a demilitariza Ucraina și a înlocui conducerea ei pro-occidentală.
Orașul-port se află pe Marea Azov, importantă din punct de vedere strategic, deoarece capturarea sa ar permite Rusiei să lege zonele din est deținute de separatiștii pro-ruși cu Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!