5.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina ordonă mobilizarea rezerviștilor pentru a rezista unui război cu Rusia

Ucraina ordonă mobilizarea rezerviștilor pentru a rezista unui război cu Rusia

Ucraina ordonă mobilizarea rezerviștilor, pentru a rezista în fața unui război cu Rusia.

Oficial, războiul între Rusia și Ucraina nu a fost declarat. Rusia a anunțat însă că trimite trupe „de menținere a păcii” în regiunile Donețk și Lugansk. Aceste două regiuni aparțin Ucrainei dar Rusia le-a recunoscut ca „state” independente.

Rezerviștii Ucrainei ar urma să suplimenteze efectivele armatei permanente. Numărul rezerviștilor din Ucraina este estimat la două milioane de oameni. Sunt mobilizați rezerviști cu vârsta între 18 și 60 de ani. De asemenea, pe tot teritoriul Ucrainei se instituie starea de urgență.

”Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative”, a anunțat președintele Zelenski într-un discurs televizat.

Se face mobilizarea rezerviștilor cu vârsta între 18 și 60 de ani

În scopuri defensive, Ucraina a primit armament, în ultimele săptămâni, din partea mai multor state NATO. Printre furnizori s-au numărat Statele Unite, Marea Britanie și Turcia. Totuși, nicio țară NATO nu va trimite militari proprii în Ucraina, întrucât Ucraina nu este membru NATO. Drept urmare, Ucraina nu beneficiază de garanții de securitate din partea Alianței Atlantice.

Ucraina insistă, în această situație de criză, să fie primită ca membru în NATO. Punctul de vedere al Alianței este însă că acceptatea Ucrainei „nu este pe agendă”.

O serie de țări și organizații au impus sancțiuni asupra Rusiei. Comisia Europeană a avertizat că inițiativa Rusiei de a recunoaște „statele” Donețk și Lugansk încalcă legile internaționale. Avertismentul a fost transmis de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Rezultate preliminare: Stoianoglo conduce, după numărarea a 90% din voturi

Alexandr Stoianoglo conduce în cursa prezidențială cu 50,81% din voturi, iar Maia Sandu a obținut până acum 49,19% Diferența este de peste 21 de mii...

Scut uman în jurul suitei regale. Sute de spanioli au aruncat cu noroi și lemne în regele Felipe și regina Letizia

Cu faţa şi hainele pline de noroi, regele şi regina au fost nevoiţi să-şi încheie vizita la Paiporta, epicentrul inundaţiilor care au afectat Spania Sinistrații...
Ultima oră
Pe aceeași temă