6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la...

Ucraina ar fi nevoită să scadă vârsta de mobilizare în armată la 18 ani

Ucraina trebuie să ia în considerare scăderea la 18 ani a vârstei pentru mobilizarea în armată, astfel încât să asigure efectivele necesare pe front în războiul cu Rusia, ale cărei trupe mai numeroase şi mai bine echipate înaintează în estul Ucrainei şi recuperează din terenul pierdut în regiunea rusă de graniţă Kursk, a declarat miercuri un oficial din cadrul administraţiei americane citat de Reuters.

Vorbind în faţa presei, acest oficial căruia Reuters i-a păstrat anonimatul a estimat că Ucraina nu mobilizează şi nu instruieşte suficienţi soldaţi. „Nevoia acum este de trupe”, a subliniat el. „Ruşii progresează, înaintează constant în est şi încep să împingă liniile ucrainene în Kursk (…) Prin urmare, mobilizarea şi creştere efectivelor pot face o diferenţă semnificativă în acest moment dacă privim situaţia de astăzi pe câmpul de luptă”, a explicat responsabilul american.

Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit şi pe care le păstrează secrete. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din ţară, la coruperea unor responsabili şi la acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.

Vârsta de mobilizare a fost redusă deja de la 27 la 25 de ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai un pachet legislativ care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia, şi a redus atunci vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani. Armata ucraineană desfăşoară în prezent un program prin care încearcă să mobilizeze 160.000 de noi soldaţi pentru a-şi susţine efectivele diminuate şi epuizate, dar problema este departe de a fi soluţionată, sistemul de recrutare fiind considerat corupt şi ineficient.

În acest timp, pe frontul din estul Ucrainei armata rusă a ocupat săptămâna trecută circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu, un record săptămânal în acest an. De asemenea, trupele ruse au recuperat aproximativ jumătate din teritoriul pierdut în provincia rusă de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a lansat în august o ofensivă surpriză. Unul dintre obiectivele acestei manevre ucrainene era de a forţa Rusia să se concentreze mai mult pe expulzarea trupelor inamice de pe propriul teritoriu decât pe ofensiva din estul Ucrainei. Însă cu toate că armata rusă a mutat în Kursk zeci de mii de soldaţi de pe frontul ucrainean, a reuşit să-şi menţină aici dinamica ofensivei.

Ucraina plănuiește să mobilizeze 160.000 de persoane pentru a-și reîntregi efectivele militare

Ucraina plănuiește să mobilizeze 160.000 de efective pentru a reîntregi rândurile forțelor sale armate, a anunțat marți un membru al guvernului în fața deputaților, în contextul în care trupele ruse cresc presiunea în est după 32 de luni de război, scrie AFP.

Ucraina se întărește

Această rundă de mobilizări se va organiza în următoarele trei luni, o perioadă în care Ucraina a prelungit recent legea marțială, a precizat o sursă din domeniul securității pentru AFP.

„Preconizăm mobilizarea a mai mult de 160.000 de persoane”, ceea ce va permite reîntregirea rândurilor armatei cu 85%, a declarat secretarul general al Consiliului de Securitate și Apărare Națională, Oleksandre Litvinenko, conform unui videoclip al discursului său difuzat de un legislator.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă