3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaStoltenberg, despre primirea Ucrainei în NATO: "O condiție este să câștige războiul...

Stoltenberg, despre primirea Ucrainei în NATO: „O condiție este să câștige războiul cu Rusia”

Secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut o precizare extrem de importantă despre momentul când va fi posibilă primirea Ucrainei în NATO.

Jens Stoltenberg a făcut această precizare la București, răspunzând la întrebarea unui jurnalist. „Mă întrebați despre momentul primirii Ucrainei. O condiție este ca Ucraina să câștige”, a răspuns liderul NATO, referindu-se la câștigarea războiului de către Ucraina. Stoltenberg a subliniat că ajutorul militar și non-militar venit din partea țărilor NATO ajută Ucraina în războiul contra Rusiei.

Liderul NATO a făcut această declarație la 30 noiembrie 2022. Cu o zi înainte, secretarul general NATO explicase că războaiele se termină, de obicei, prin negocieri și opinase că, probabil, și războiul actual, dintre Ucraina și Rusia, se va termina tot prin negocieri. Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase că Ucraina ar accepta să primească înapoi, pe cale pașnică, teritoriile care i-au fost ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.

NATO a promis Ucrainei că va fi primită ca membru deplin cu prilejul summit-ului din anul 2008, de la București. La acel moment, Stoltenberg a venit la București în calitate de premier al Norvegiei.

Primirea Ucrainei în NATO a fost promisă încă din anul 2008

În prezent, în perioada 29 – 30 noiembrie 2022, la București are loc reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO. Acesta este contextul în care Stoltenberg s-a referit, din nou, la admiterea Ucrainei în NATO. Cu prilejul actualului summit NATO, Stoltenberg a confirmat că știe ce s-a promis Ucrainei, în anul 2008. „Ușile NATO rămân deschise” pentru Ucraina, a promis Jens Stoltenberg.

La reuniunea NATO de la București participă, ca invitat, și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. De asemenea, sunt invitați miniștrii de Externe din Republica Moldova, Georgia și Bosnia.

După reuniunea de la București, următorul summit oficial NATO este programat în anul 2023 în Lituania, la Vilnius.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă