Trupele ruse au făcut o mașină „sinucigașă” prin „Pădurea Roșie”, extrem de radioactivă, când au capturat locul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Este potrivit lucrătorilor de serviciu acolo, care au mai spus pentru Reuters că unii dintre soldați nu au auzit niciodată de dezastrul nuclear din 1986.
Soldații ruși au străbătut o zonă extrem de toxică fără protecție împotriva radiațiilor când au capturat locul dezastrului nuclear de la Cernobîl la sfârșitul lunii februarie.
Este potrivit celor doi lucrători ucraineni aflați de serviciu acolo la acea vreme, care au spus că au văzut vehiculele blindate ale rușilor ridicând nori de praf radioactiv în timp ce treceau prin așa-numita „Pădurea Roșie”.
Este cea mai contaminată zonă din Cernobîl
Este zona cea mai contaminată radioactiv din jurul Cernobîlului și și-a primit numele atunci când kilometri de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986.
Într-un interviu acordat luni Reuters, Balthasar Lindauer, șeful departamentului de securitate nucleară la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a numit trupele ruse „nechibzuite”.
„Am văzut în primele zile, o creștere a radiațiilor care se datorează foarte probabil transportului de echipamente militare foarte grele. Așadar, asta vă oferă un indiciu că aceste trupe nu știu ce fac și se comportă nechibzuit.”
Lindauer a spus că a fost „norocos” că nu au mai făcut daune până acum.
„Dar dacă comportamentul trupelor continuă așa cum au arătat în trecut, desigur că există un pericol uriaș pentru accidente grave care ar putea afecta regiunea și ar fi un dezastru.”
Unul dintre lucrătorii de la Cernobîl a declarat pentru Reuters că unii dintre soldații staționați acolo au spus că nu au auzit niciodată de dezastrul nuclear din 1986.
Și unul a numit unitatea soldaților ruși „Pădurea Roșie” „sinucigaș”, deoarece inhalarea prafului radioactiv ar provoca probabil radiații interne.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!