Armata Națională Republicană, o grupare formată din contestatari ai președintelui Putin, revendică uciderea fiicei lui Dughin.
Daria Dughina (30 de ani) a fost ucisă de o bombă plasată în mașina în care se deplasa. Mașina îi aparținea tatălui Dariei, Aleksandr Dughin, considerat principalul ideolog al liderului de la Moscova, Vladimir Putin.
Atentatul în care a murit Daria Dughina s-a produs în seara zilei de 20 august 2022 în apropierea Moscovei. Explozia bombei a produs moartea Dariei Dughina precum și a șoferului mașinii. Aleksandr Dughin nu se afla în mașină. Unii observatori consideră că, în realitate, ținta atentatului ar fi fost chiar Aleksandr Dughin.
Autoritățile ruse au deschis o anchetă, sub acuzația de omucidere. Există și speculații că de fapt Ucraina ar fi organizat acest atac cu bombă. Cu toate acestea, Rusia nu a acuzat Ucraina pentru această acțiune criminală. În plus, chiar președintele Volodimir Zelenski a dezmințit orice implicare a Ucrainei în acest atac.
Deși mai puțin implicată în politică decât tatăl ei, Daria Dughina era acuzată că îl susține pe Putin. Daria își prezentase ideile și în Occident, într-un recent interviu, sub numele Daria Platonova.
„Alexandr și Daria Dughin au susținut terorismul de stat, au aplaudat crimele, asasinatele, masacrele, violurile, distrugerile, jafurile, deportările comise de armata rusă în Ucraina. În imagine: Selfie pe care și l-a făcut Daria Dughina la Azovstal după cucerirea Mariupolului”, explică, într-un mesaj postat pe Facebook, fostul ministru Theodor Paleologu.
Armata Națională Republicană îl acuză pe Putin că este „uzurpator al puterii”
Aparent, din gruparea care a revendicat uciderea fiicei lui Dughin fac parte militari și politicieni ruși. Într-un mesaj postat pe Telegram, gruparea îl califică pe președintele Vladimir Putin „uzurpator al puterii și criminal de război”. Gruparea îl mai acuză pe Putin că a modificat ilegal Constituția Rusiei, pentru a se menține în fruntea statului pe termen nelimitat.
Partizanii îl mai acuză pe președintele Putin că „a pornit un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens”. Referirea este, evident, la războiul din Ucraina, declanșat la 24 februarie 2022. De altfel, chiar unii ucraineni se declarau șocați că rușii, pe care îi considerau frați, i-au atacat.
Se poate observa însă că, despre această grupare de partizani ruși, nu se auzise nimic înainte de războiul din Ucraina. Autoritățile de la Moscova anunțau, în ultimele săptămâni, arestări în rândurile unor protestatari sau ale unor persoane care ar pregăti acțiuni de sabotaj.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!