-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 664. Denys Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, spune că...

Rusia – Ucraina, ziua 664. Denys Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, spune că războiul poate dura mulți ani, „cât timp vom putea rezista”

Comandantul Batalionului Azov, care este, probabil, cea mai experimentată unitate militară a Ucrainei, avertizează că războiul de pe teritoriul Ucrainei, împotriva Rusiei, poate să continue mulți ani, „cât timp vom putea rezista”.

Batalionul Azov este unitatea ucraineană care a rezistat mai multe săptămâni în luptele din orașul Mariupol, împotriva rușilor, retrăgându-se în final în subteranele combinatului Azovstal, iar ultimii lui militari au fost obligați să se predea. Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Denys Prokopenko, a fost capturat de ruși, apoi a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri. Acum, Prokopenko este din nou pe frontul din Ucraina. De pe această poziție, Prokopenko a postat pe internet, în dimineața de 19 decembrie 2023, un mesaj în care face o estimare asupra timpului cât va mai dura războiul cu Rusia. Civilii ar putea fi afectați de „disperare, panică sau apatie”, admite ofițerul ucrainean.

„Ucrainenii pun tot mai des întrebarea cât va dura acest război. Incertitudinea și probabilitatea ca luptele să dureze ani de zile pun presiune asupra civililor și uneori chiar asupra militarilor motivați. Răspunsul este simplu: Rusia nu își va abandona niciodată obiectivele geopolitice și nu va lăsa Ucraina să plece din sfera sa de influență. Războiul va continua până când vom putea rezista. Orice armistițiu sau acord va fi un alt time-out pentru inamic pentru a acumula resurse pentru avansarea ulterioară”, subliniază comandantul Batalionului Azov.

Prokopenko lansează și un îndemn pentru acei ucraineni care sunt descurajați de faptul că nu văd finalul războiului cu Rusia. „Cei care încă nu sunt angajați în Forțele de Apărare ale Ucrainei trebuie să facă o alegere conștientă: să pună mâna pe arme prin completarea rândurilor militarilor, sau să devină o coloană vertebrală de încredere pentru cei care lucrează pentru susținerea capacității de apărare a țării. Războiul ăsta durează mult timp. Ar putea continua ani de zile. Depinde de noi ce facem în fiecare zi pentru a ne apropia victoria”, argumentează Prokopenko.

Actualul război a început prin atacul Rusiei asupra Ucrainei, la data de 24 februarie 2022. Pe măsură ce s-a văzut că Ucraina rezistă și că războiul se prelungește, au început să apară și variante privind o posibilă cale de încetare a conflictului. Unii analiști, aparent susținători ai păcii, au spus că Ucraina trebuie să cedeze unele teritorii, dintre cele dorite de Rusia. Prima regiune, dintre cele la care Ucraina ar urma să renunțe definitiv, ar putea fi peninsula Crimeea, pe care Rusia o ocupă ilegal încă din anul 2014. Însuși președintele Rusiei, Vladimir Putin, declara acum câteva zile că, din punct de vedere istoric, peninsula Crimeea și întreg litoralul ucrainean al Mării Negre aparțin Rusiei, întrucât este succesoare a Imperiului Țarist. Autoritățile de la Kiev susțin însă că, dimpotrivă, Crimeea trebuie să revină în componența Ucrainei.

La finalul lunii octombrie 2023, președintele Zelenski a vorbit despre un plan în zece puncte, elaborat de Ucraina, denumit „Formula de pace”. Planul se bazează pe principiile Cartei ONU și pe rezoluțiile Adunării Generale ONU, a subliniat președintele Ucrainei într-un mesaj transmis cu priejul reuniunii internaționale din Malta.

„De-a lungul anului 2023, Formula a devenit treptat globală, din ce în ce mai multe țări și organizații internaționale unindu-și eforturile pentru a o implementa. Rezultatul acestor acțiuni colective poate fi restabilirea integrității teritoriale a statului nostru și a întregii forțe a dreptului internațional, asigurând astfel o pace de încredere și justă”

Volodimir Zelenski,

Președintele Ucrainei

Despre „Formula de Pace” elaborată de autoritățile de la Kiev s-a discutat și la București, la începutul lunii decembrie 2023, la întâlnirea dintre ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, și vicepremierul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna.

Am subliniat că România susține Formula de Pace propusă de președintele Zelenski, ca singura propunere privind pacea în Ucraina, care pornește de la cauza fundamentală a acestui război: decizia Federației Ruse de a lansa un război de agresiune ilegal împotriva Ucrainei”

Luminița Odobescu,

Ministrul de Externe al României

Rusia respinge însă planul de pace lansat de Ucraina, mai ales în contextul controverselor, din statele occidentale, privind continuarea sau diminuarea sprijinului pentru Ucraina.

Citește și:

Nou atac cu drone împotriva țării vecine

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă