UPDATE, ora 14:35: Rusia este deschisă dialogului cu Ucraina, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să accepte „noile realităţi teritoriale” generate de ofensiva rusă, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin.
În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Vladimir Putin „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Înainte de aceasta, un comunicat al preşedinţiei turce informa că liderul turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său rus Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de o ”viziune privind o soluţie corectă”.
În timpul convorbirii sale cu Erdogan, Vladimir Putin a denunţat din nou „rolul distructiv al ţărilor occidentale” în conflict, din cauza livrărilor lor de arme, cruciale pentru efortul de război ucrainean.
Şeful statului rus a acuzat Occidentul că „îndoapă regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire”.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lăudat distincţia cu caracter onorific pe care capitala Ucrainei a primit-o ca fiind cel mai bun oraş din lume în clasificarea ‘World’s Best Cities’, elaborată de compania canadiană de consultanţă Resonance Consultancy în urma analizei şi comparării a 24 de criterii pentru fiecare mare oraş.
”Kievul este cel mai bun oraş din lume în anul 2023, potrivit agenţiei internaţionale Resonance”, a scris edilul capitalei ucrainene pe Telegram.
”Graţie rezilienţei, ireductibilităţii locuitorilor Kievului (rămânerii lor în oraş în pofida războiului – n. red.) şi curajului lor în faţa războiului, experţii agenţiei internaţionale au acordat capitalei titlul onorific de cel mai bun oraş al lumii”, a adăugat Vitali Kliciko.
Potrivit acestuia, experţii ”au remarcat de asemenea dezvoltarea importantă a infrastructurilor oraşului în ultimii zece ani, în special crearea unor noi parcuri şi pieţe şi reamenajarea celor deja existente, curăţenia parcărilor şi înnoirea parcului auto al transportului municipal”.
”Kievul este astăzi inima Europei care continuă să bată: pentru viaţa sa, pentru dezvoltarea sa, pentru frumuseţea oraşului şi confortul locuitorilor săi”, susţine primarul Kliciko.
În clasificarea elaborată pentru anul acesta, respectiva companie de consultanţă a exclus din evaluare oraşele ruse Moscova şi Sankt Petersburg, ”din cauza invaziei ruse în Ucraina”.
Compania Resonance Consultancy selectează în analiza sa oraşele care sunt principalele centre urbane ale unei ţări şi cele care au o zonă metropolitană de peste un milion de locuitori, ierarhizându-le apoi în funcţie de 24 de criterii grupate în şase categorii.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!