UPDATE, ora 13:40: Primarul Kievului, fostul campion la box Vitali Kliciko, a anunţat că în această seară va fi un nou armistițiu în capitala Ucrainei, care va dura până luni dimineaţa.
Armistiţiul, care va începe la ora locală 20:00 (18:00 GMT) şi urmează să se încheie luni la ora 08.00, a fost decis de armata ucraineană, a menţionat primarul, fără a da alte detalii.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat pe de altă parte sâmbătă că s-a ajuns la un acord privind crearea a 10 noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţi aflate pe linia frontului.
Ea a precizat că civilii care vor să plece din Mariupol, oraş din sud cu circa 430.000 de locuitori înainte de conflict, trebuie să o facă în maşinile personale, întrucât forţele ruse nu lasă autobuzele să treacă pe la punctele lor de control din oraş, informaţie pe care Reuters nu a putut-o verifica independent.
Peste 100.000 de oameni mai trebuie evacuaţi din Mariupol, potrivit vicepremierului.
UPDATE, ORA 12:00: Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile trecute de la începutul invaziei ruse, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, într-un mesaj pe Telegram.
Din acest total, 64 de copii au fost ucişi în regiunea Kiev, iar alţi 50 în regiunea Doneţk, potrivit procurorului.
Alţi 199 de copii au fost răniţi, conform aceluiaşi mesaj.
Reuters menţionează că aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.
Armata ucrainean[ susține că îndepărtează forțele Federației Ruse de capitala Kiev.
Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un „adevărat iad” în țara vecină.
Budarov a catalogat drept „medievală” armata rusă.
„Comandamentul rus a făcut numeroase greşeli şi noi folosim aceste greşeli”, a declarat generalul Budanov pentru săptămânalul american The Nation.
„Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit. Este doar o concentrare de putere medievală, vechi metode de luptă”, a adăugat acest tânăr general de 36 de ani care s-a angajat în armată după căderea URSS şi a fost pregătit după metodele NATO.
Numit în 2020 la conducerea Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării de preşedintele Volodimir Zelenski, generalul Budanov a estimat că una dintre cheile succesului forţelor ucrainene pentru a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.
„Avem mulţi informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci şi în cercul ei politic şi în cadrul comandamentului său” a afirmat el în cadrul acestui interviu acordat „în ultimele zile”, potrivit The Nation.
Una din priorităţile sale în ultimele luni a fost organizarea unei forţe de partizani care vor rămâne în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate pentru a desfăşura operaţiuni de gherilă. El nu a oferit detalii despre această forţă, dar a subliniat că este „un număr mare de persoane” şi a menţionat prezenţa vânătorilor.
„Luptătorii noştri, soldaţii noştri şi chiar vânătorii noştri vor începe să urmărească agresorul, trupele ruseşti, cu armele în păduri”, a spus el. „Primăvara va veni în curând, pădurile noastre vor înverzi din nou şi un adevărat iad se va dezlănţui înaintea agresorului”, a continuat generalul.
Acesta a ţinut să adauge că, deşi rezistenţa ucraineană ţine piept armatei ruse de o lună, situaţia rămâne „foarte dificilă”.
„Avem importante forţe ruseşti pe teritoriul nostru şi au înconjurat oraşele Ucrainei”, a spus generalul Budanov. „În ceea ce priveşte perspectivele de pace, în pofida negocierilor, acestea rămân vagi şi imprevizibile”, a adăugat el.
Şeful serviciului de informaţii militare s-a arătat lipsit de consideraţie faţă de luptătorii ceceni care s-au alăturat forţelor ruse pe frontul ucrainean, menţionând că este uşor să-i urmăreşti ascultându-le conversaţiile pe telefonul mobil, scrie Agerpres.
„Avem o mulţime de informatori în rândurile cecenilor”, a adăugat el. „De îndată ce pregătesc o operaţiune, ştim asta datorită informatorilor noştri”, a mai spus generalul Budanov, citat de AFP.
Citește și:
Urmărește România Liberă și pe Twitter, Facebook și Google News!