UPDATE, ora 13:18: Consiliul European, desfăşurat ieri şi astăzi la Bruxelles, condamnă din nou ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă sprijinul deplin al Uniunii pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei din urmă ţări în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, precum şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Totodată, solicită Rusiei să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare civile.
Potrivit concluziilor summit-ului referitoare la conflictul din Ucraina, publicate vineri pe site-ul Consiliului European, UE îşi menţine angajamentul de a oferi sprijin politic şi militar Kievului, în special prin intermediul Instrumentului european pentru pace şi al Misiunii de asistenţă militară a UE în sprijinul Ucrainei, precum şi prin intensificarea furnizării bilaterale de sprijin, în special capacităţi de apărare antiaeriană şi asistenţă pentru deminare.
Uniunea Europeană va intensifica furnizarea de asistenţă umanitară şi în materie de protecţie civilă Ucrainei, inclusiv în natură, şi va acorda asistenţă pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei şi pentru a asigura o aprovizionare sustenabilă cu echipamente prioritare, cum ar fi centralele termice mobile, generatoarele de energie electrică, transformatoarele electrice, echipamentele de înaltă tensiune şi echipamentele de iluminat.
În acest context, Consiliul European salută rezultatul conferinţei de la Paris privind rezilienţa şi reconstrucţia Ucrainei din 13 decembrie şi anunţă că Uniunea Europeană a convenit să acorde Ucrainei asistenţă în valoare de 18 miliarde de euro în 2023. De asemenea, salută acordul G7 de instituire a unei platforme multiinstituţionale de coordonare a donatorilor.
Consiliul European afirmă sprijinul UE pentru anchetele desfăşurate de procurorul Curţii Penale Internaţionale cu privire la crimele de război şi alte crime legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Referitor la sancţiunile impuse Rusiei, şefii de stat şi de guvern din UE subliniază că este important să se asigure o punere în aplicare eficace a măsurilor restrictive ale blocului comunitar împotriva Rusiei şi să se preîntâmpine eludarea şi facilitarea eludării şi îşi reiterează apelul lansat către toate ţările să se alinieze la sancţiunile UE.
De asemenea, condamnă din nou sprijinul militar acordat războiului de agresiune al Rusiei de către autorităţile iraniene, care trebuie să înceteze, şi salută sancţiunile UE adoptate la 12 decembrie 2022.
Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în ceea ce priveşte securitatea energetică, dau asigurări liderii din UE.
În contextul consolidării securităţii alimentare la nivel mondial, Consiliul European subliniază, de asemenea, importanţa culoarelor de solidaritate, valorificându-se întregul lor potenţial, precum şi a Iniţiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră şi a programului „Cereale din Ucraina” (Grain from Ucraine), subliniind necesitatea de a se asigura în continuare disponibilitatea şi accesibilitatea financiară a produselor agricole şi a îngrăşămintelor.
Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 23 rănite în bombardamente ucrainene asupra regiunii Lugansk controlate de Rusia în estul țării vecine, a anunţat agenţia oficială de presă rusă TASS, citând o sursă neidentificată din serviciile de urgenţă.
Bombardamentele au distrus o clădire în satul Lantrativka şi câţiva oameni au fost prinşi sub moloz, potrivit TASS.
Oficiali susţinuţi de Rusia de la reprezentanţa Luganskului la Centrul Comun de Control şi Coordonare – un organism de monitorizare a încetării focului instituit pentru a ajuta la gestionarea conflictului dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele ucrainene după 2014 – au declarat că Ucraina a tras trei rachete HIMARS fabricate în SUA spre Lantrativka la 4:10 ora locală (2:10 GMT) în această dimineaţă.
Şeful „miliţiei populare” din Lugansk a informat de asemenea pe canalul său de Telegram că s-au înregistrat victime civile ca rezultat al bombardamentelor ucrainene asupra oraşului Svatove vineri dimineaţă. El nu a oferit alte detalii despre atac.
Reuters, preluată de Agerpres, nu a putut verifica imediat informaţiile de pe câmpul de luptă.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!