7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 228. Războiul se va termina până la Crăciun,...

Rusia – Ucraina, ziua 228. Războiul se va termina până la Crăciun, susțin surse occidentale

În Ucraina, războiul se va termina până la Crăciun, în anul 2022, susțin surse britanice citate de presa occidentală.

Potrivit acestei estimări, Ucraina va obține o victorie parțială. În est, armata Ucrainei va reuși să elibereze complet regiunea Donbas, împingându-i pe ruși până la granița oficial recunoscută dintre Rusia și Ucraina. În schimb, peninsula Crimeea ar rămâne, cel puțin până la finalul anului 2022, sub ocupația Rusiei, întrucât Ucraina ar pierde prea mulți militari pentru a o recuceri.

Un oficial din guvernul de la Londra a făcut aceste precizări pentru publicația The Times. Potrivit acestuia, Ucraina își menține intenția de a redobândi Crimeea, dar acest obiectiv este pe termen foarte lung. Oricum, intențiile politice și militare ale guvernului de la Kiev se referă și la peninsula Crimeea. „Nimic nu trebuie lăsat invadatorilor”, avertiza, în cel mai recent mesaj video, președintele Zelenski.

Statele Unite și Marea Britanie sunt țările care sprijină cel mai mult Ucraina din punct de vedere militar.

Războiul se va termina dar regiunea va rămâne un „conflict înghețat”

Rusia ocupă ilegal peninsula Crimeea din anul 2014. La acel moment, președintele Zelenski, pe care Rusia îl acuză că ar fi „nazist”, nu venise la putere. Din anul 2014 până în prezent, Ucraina a încercat fără succes să-și recapete Crimeea. Actualul război din Ucraina a început la 24 februarie 2022. Inițial, Rusia credea că va învinge Ucraina în trei zile. În ultimele săptămâni, Ucraina a reușit să împingă linia frontului spre Rusia, mai ales în regiunea Herson.

După ce actualul război se termină, între Rusia și Ucraina, se va menține, probabil, un „conflict înghețat”. Astfel de conflicte mai există, de exemplu, în Transnistria și în Caucaz.

După ce s-a „unit” cu Rusia, regiunea Zaporojie a fost bombardată

Cu toate acestea, acum o săptămână, regimul Putin a anunțat „unirea” cu Rusia a patru regiuni din Ucraina. Acestea sunt Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Anterior, în fiecare dintre aceste regiuni s-a desfășurat un așa-zis referendum. Rusia a anunțat că rezultatele de la fiecare referendum sunt în favoarea „unirii” cu Rusia. În ultimele 24 de ore, Rusia a bombardat din nou regiunea Zaporojie, care tocmai se „unise” cu ea. Regiunea Zaporojie a fost atacată cu rachete, probabil mai ales în orașul Energodar. Potrivit părții ucrainene, 17 civili au fost uciși iar câteva zeci de persoane au fost rănite. La rândul ei, Ucraina a reușit un atac prin care a distrus podul peste strâmtoarea Kerci, dintre Crimeea și Rusia. Este vorba de cel supranumit „Podul lui Putin”, construit de Rusia după ce a ocupat ilegal peninsula Crimeea.

Dacă estimarea oficialului britanic este corectă, rămâne de văzut cum va prezenta regimul Putin faptul că mai multe regiuni care s-au „unit” cu Rusia sunt, în realitate, conduse de la Kiev.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 227: o groapă comună și alte aproximativ 200 de morminte, descoperite în Liman

A 226-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Candidatul asistem

Privind la liota zgomotoasă de candidați la alegerile prezidențiale te încearcă un sentiment de deznădejde. De fapt, deznădejdea e cea care a și făcut...

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă