7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 227: o groapă comună și alte aproximativ 200...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 227: o groapă comună și alte aproximativ 200 de morminte, descoperite în Liman

UPDATE, ora 20:33: Traficul începe să se reia pe podul care leagă peninsula ucraineană Crimeea de Rusia, avariat astăzi mai devreme de o explozie.

Şeful administraţiei instalate de Rusia în Crimeea anexată, Serghei Aksionov, a declarat sâmbătă seara că podul peste strâmtoarea Kerci a fost redeschis parţial pentru trenuri şi maşini.

Structura lungă de 19 kilometri rămâne deocamdată închisă pentru camioane, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE, ora 18:13: Armata rusă a anunţat numirea unui nou comandant al „operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina, după o serie de eşecuri majore pe teren şi semne de nemulţumire tot mai mare în rândul elitelor cu privire la desfăşurarea conflictului, transmite France Presse.

Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit comandant al grupării combinate de trupe în zona ”operaţiunii militare speciale” din Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost până acum şeful grupării de forţe „Sud” din Ucraina, potrivit unui raport din iulie al ministerului rus.

Numele predecesorului său nu a fost niciodată dezvăluit în mod oficial, dar, potrivit presei ruse, este vorba despre generalul Alexandr Dvornikov, de asemenea veteran al celui de-al doilea război cecen şi comandant al forţelor ruseşti în Siria între 2015 şi 2016.

Este un fapt rar că o astfel de decizie este făcută publică de Moscova, scrie AFP, adăugând că ea survine după o serie de înfrângeri zdrobitoare suferite de armata rusă în Ucraina.

UPDATE, ora 16:35: Cel puţin trei persoane au fost ucise în explozia care a avariat Podul Crimeii, ce leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată, au anunţat anchetatorii ruşi, care afirmă că l-au identificat pe şoferul camionului capcană, potrivit AFP.

„Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise în urma accidentului. Este vorba probabil de pasageri ai unei maşini care se afla în apropierea camionului când a explodat”, a indicat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, „corpurile a două victime – un bărbat şi o femeie – au fost deja scoase din apă”.

Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, a afirmat de asemenea că ar fi „stabilit identitatea camionului şi a proprietarului său”, suspectat că ar fi la originea exploziei.

Este vorba de un locuitor din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. „O anchetă a fost deschisă cu privire la locul său de reşedinţă. Itinerarul camionului şi documentele însoţitoare sunt în curs de examinare”, au adăugat anchetatorii.

UPDATE, ora 11:20: Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.

„Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea”, a indicat Comitetul.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este „întrerupt temporar”.

Cauzele incendiului sunt pe cale să fie stabilite”, potrivit Căilor ferate din Crimeea.

UPDATE, ora 10:45: Un incendiu s-a declanşat pe vastul pod rutier şi feroviar care leagă Crimeea şi teritoriul rus, forţând suspendarea traficului, potrivit autorităţilor ruse.

„O cisternă de carburant a luat foc la capătul unui tren” de marfă, au indicat Căile ferate din Crimeea.

Acest pod, construit cu costuri mari la ordinul lui Vladimir Putin, serveşte în special pentru transportul echipamentelor militare ruseşti pentru armata rusă care luptă în Ucraina.

Portalul independent rusesc ZonaMedia transmite că porţiunea destinată traficului auto s-ar fi prăbuşit parţial în apă.

Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului, notează EFE. Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată strâmtoarea Kerci.

Conform serviciilor de urgenţă din Crimeea, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat.

Arcadele podului, pe sub care trec navele prin strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate.

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.

O explozie a avut loc pe podul din Crimeea, care a dus la oprirea completă a traficului pe pod. Potrivit versiunii oficiale a Căilor Ferate Crimeea, cauza incidentului a fost incendiul la o cisternă cu combustibil din coada unui tren de marfă, scrie Meduza.

Potrivit unei alte versiuni, citată de unele media ruse, incendiul ar fi fost declanşat de explozia unui camion care trecea peste pod.

O groapă comună şi, separat, alte aproximativ 200 de morminte au fost descoperite în oraşul Liman (în estul Ucrainei), recent eliberat de sub ocupaţia forţelor ruse, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de DPA, preluată de Agerpres.

Autorităţile nu au stabilit încă precis numărul de cadavre care s-ar putea afla în groapa comună, indicase vineri seara Kirilenko într-un mesaj pe Telegram, potrivit Reuters.

Exhumările au început deja, a specificat responsabilul citat, care a ataşat mesajului său o serie de fotografii ce arată personal de urgenţă purtând costume albe de protecţie într-o zonă izolată.

Agenţia ucraineană de presă Ukrinform, citând un înalt oficial al poliţiei ucrainene, a relatat că în groapa comună au fost descoperite 180 de cadavre.

Potrivit primelor constatări, victimele ar putea fi atât soldaţi ucraineni, cât şi civili, a precizat acesta.

Numărul exact al cadavrelor din groapa comună, printre care mai mulţi copii mici, precum şi familii întregi, nu a fost încă stabilit, afirmă poliţia ucraineană.

Printre victime se numără şi copiii născuţi între 2019 şi 2021, a completat un responsabil din poliţie, citat de Ukrinform.

Limanul a fost eliberat în primele zile ale lunii octombrie, după cum a anunţat oficial Kievul. Descoperirea acestei gropi comune intervine în timp autorităţile ucrainene au anunţat alte decese în oraşul Zaporojie (sud-estul ţării). Cel puţin 11 persoane au murit în urma unor bombardamente ruseşti care au lovit joi clădiri rezidenţiale în acest oraş, centru administrativ al regiunii Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală atomică din Europa, au anunţat vineri autorităţile ucrainene.

Alţi 21 de locuitori au fost salvaţi de sub dărâmături, dintre care unii se află în stare gravă, a indicat Apărarea civilă ucraineană.

Citește și:

A 226-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!


Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Candidatul asistem

Privind la liota zgomotoasă de candidați la alegerile prezidențiale te încearcă un sentiment de deznădejde. De fapt, deznădejdea e cea care a și făcut...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă