UPDATE, ora 14:35: Un total de 61 de nave care transportă aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina, după intrarea în vigoare, în 22 iulie, a acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene, a anunţat marţi Ministerul Infrastructurii de la Kiev.
Conform datelor oficiale, ieri, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră şase nave cu 183.000 tone de produse agricole.
Sindicatul ucrainean al traderilor de cereale (UGA) a informat separat că livrările au fost dominate de porumb, care a reprezentat 62% din volumul total al exporturilor. Grâul a reprezentat 17%, iar orzul 6%. De asemenea, Ucraina a exportat rapiţă, floarea soarelui, boabe de soia şi alte produse agricole.
Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat un responsabil american, potrivit căruia opţiunea ‘cea mai sigură’ ar fi o oprire ‘controlată’ a reactoarelor.
“Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.
Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei “zone demilitarizate” în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!