-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 101: ambasadorul țării vecine la Ankara spune că...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 101: ambasadorul țării vecine la Ankara spune că Turcia cumpără grâu furat de Federația Rusă

UPDATE, ora 14:14: Forțele rusești au lansat în această dimineață un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa, scrie BBC.

Potrivit informațiilor inițiale, doi oameni au fost răniți, a arătat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa, într-o postare pe Telegram, preluată de agenția Interfax.

UPDATE, ora 10:58: Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat astăzi de dpa.

„Acesta (războiul – n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.

Podoliak a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului. Unele oraşe, precum Mariupol şi, în prezent, Severodoneţk, unde au loc acum lupte aprige, pur şi simplu nu mai există, a atras el atenţia.

Consilierul prezidenţial ucrainean a estimat pierderile Rusiei la circa 80.000 de oameni până în acest moment. În această cifră sunt incluse decesele din rândul armatei regulate, al separatiştilor proruşi şi al mercenarilor din grupul Wagner.

Podoliak a spus că, după un început dezastruos pentru Moscova, cu până la 1.000 de decese pe zi, pierderile actuale ale trupelor ruse şi ucrainene sunt „comparabile”.

UPDATE, ora 09:19: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că are încredere în obţinerea victoriei.

”Cu exact 100 de zile în urmă, ne-am trezit la o nouă realitate”, a spus Zelenski într-o înregistrare video, în faţa reşedinţei sale oficiale din Kiev.

El a descris experienţa războiului în termeni de cuvinte noi care ucrainenii trebuie să le înveţe. Acestea includ unele teribile precum rachete, ruine şi deportare.

Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că ţara sa luptă pentru pace şi victorie.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara,Vasil Bodnar, a acuzat Rusia că ”fură” şi exportă cereale din țara vecină, în special în Turcia.

”Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, în special în Turcia”, a denunţat Vasil Bodnar într-un mesaj pe Twitter.

”Am cerut ajutorul Turciei pentru a rezolva problema”, a adăugat el.

Reprezentantul Kievului, care s-a adresat cu ocazia celei de-a 100-a zile de la invazia ţării sale de către Rusia, a elaborat un bilanţ general al pierderilor suferite de ţara sa şi a pagubelor produse de armata rusă.

Ucraina era pe cale să devină înainte de război al treilea cel mai mare exportator de grâu din lume şi asigura singură jumătate din comerţul mondial cu seminţe şi ulei de floarea soarelui.

Turcia este considerată un aliat al Ucrainei căreia îi furnizează drone de luptă, însă Ankara are grijă să menţină o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie şi cereale, pentru a propune o mediere între cele două ţări, scrie Agerpres.

Citește și:

A 100-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!



Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă