Rusia și-a „optimizat” personalul diplomatic din Ucraina, ]n contextul creșterii tensiunilor în estul Europei. O serie de țări occidentale, inclusiv SUA, au anunțat că-și reduc personalul ambasadelor din Ucraina. Rusia nu a anunțat explicit că-și reduce personalul diplomatic, ci că și-l optimizează.
„În eventualitatea unei provocări din partea Ucrainei sau din partea unei a treia părți, am luat decizia unei optimizări a misiunilor noastre diplomatice din Ucraina”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. Pe de altă parte, ea a subliniat că misiunile diplomatice ale Rusiei din Ucraina vor continua să-și îndeplinească funcțiile de bază în Ucraina.
Zaharova nu a indicat la ce provocări se așteaptă Rusia. Ea a susținut însă că SUA și Marea Britanie ar ști mai mult, întrucât au o „influență substanțială” asupra regimului de la Kiev.
„Colegii noștri din Statele Unite și Marea Britanie par a avea cunoștință depre unele acțiuni violente care s-ar pregăti în Ucraina și care ar complica în mod considerabil situația de securitate”, a spus Maria Zaharova.
Puncte de trecerea frontierei între Ucraina și Rusia au fost închise
Ucraina a anunțat că mai multe dintre punctele sale de frontieră spre Rusia au fost închise. Este vorba de puncte de frontieră rutiere, feroviare și aeriene.
Cel mai recent, secretarul de stat al SUA avertiza că riscul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent. Secretarul de stat Antony Blinken a ordonat plecarea din Ucraina a majorității angajaților Ambasadei SUA din Kiev. O decizie similară, de retragere a unor angajați diplomatici, a luat și România. În Ucraina, România are ambasada la Kiev, consulate generale la Cernăuți și la Odessa, precum și un consulat la Solotvino.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în Ucraina. Avertismentul în acest sens al MAE a fost postat sâmbătă, 12 februarie 2022.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!