1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia se așteaptă să fie expusă unor noi sancțiuni, care vor agrava...

Rusia se așteaptă să fie expusă unor noi sancțiuni, care vor agrava „confruntarea” Rusia – NATO

La Summit-ul de la Vilnius ar putea fi decise noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor agrava actuala „confruntare” Rusia – NATO.

Acest punct de vedere a fost transmis de ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, citat de agenția oficială rusă TASS.

„(Statele Unite) fac toate eforturile posibile pentru a pregăti opinia publică locală pentru acceptarea oricăror decizii anti-ruse care vor fi luate la Vilnius în zilele următoare. Situația continuă să se degradeze până la cel mai nefavorabil rezultat al confruntării dintre Rusia și țările NATO”, a declarat ambasadorul Antonov.

Reuniunea NATO de la Vilnius (Lituania) se desfășoară în perioada 11 – 12 iulie 2023. Gazdele reuniunii sunt secretarul general al NATO și președintele Lituaniei. Cel mai important participant este președintele SUA, Joe Biden.

Războiul din Ucraina pare să afecteze ireconciliabil relația Rusia – NATO

Se așteaptă ca, la acest Summit, liderii NATO să decidă noi măsuri de sprijin pentru Ucraina. De asemenea, Ucrainei i se va promite, din nou, că va deveni membru NATO. Această asigurare pentru Ucraina a fost formulată, cel mai recent, chiar de secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg.

Totuși, Ucraina nu va primi invitația de aderare în timpul Summit-ului de la Vilnius. Obiecția formulată de unii lideri NATO este că nu pot primi în Alianță o țară aflată în război. Chiar președintele Biden semnala că încă nu există „unanimitate” în NATO privind acceptarea în Alianță a Ucrainei.

Este de remarcat și prezența la Vilnius a reprezentanților unor țări partenere cu NATO. De exemplu, este prezent vicepremierul Republicii Moldova, Nicu Popescu, acesta fiind și ministru de Externe. Republica Moldova este totuși țară neutră și, spre deosebire de Ucraina, nu are intenția să intre în NATO. Această situație a fost explicată de șefa statului, Maia Sandu, prin faptul că, la un eventual referendum, cea mai mare parte a populației Republicii Moldova s-ar pronunța împotriva aderării țării la o alianță militară.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

Guvernul italian va impune pedepse mai severe pentru hackeri

Italia intenționează să întărească măsurile împotriva criminalității cibernetice, ca urmare a unor atacuri recente asupra unor baze de date guvernamentale și financiare majore. Guvernul...

Rusia ar planifica divizarea Ucrainei în trei regiuni

Surse din serviciile de informații ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan pentru divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, însă informația nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă