Rusia repetă în regiunile Donețk și Lugansk scenariul după care a anexat peninsula Crimeea.
Cele două provincii care ar urma să fie anexate de Rusia aparțin tot Ucrainei, ca și Crimeea. Aceste două regiuni din Ucraina sunt, practic, de ani de zile, zonă de război. Aici se confruntă forțele guvernului de la Kiev cu separatiști rusofoni, susținuți de la Moscova.
Cel mai recent element în această confruntare a intervenit marți, 15 februarie 2022. Potrivit presei din Rusia, Duma de Stat (Parlamentul) de la Moscova „îi cere lui Putin să recunoască republicile populare Donețk și Lugansk”. Este vorba de cele două regiuni din estul Ucrainei care și-au autoproclamat „independența” față de guvernul de la Kiev. Cererea Dumei de Stat a fost anunțată, marți, de președintele acestei instituții, Viaceslav Volodin.
Rusia se preocupă de „securitatea locuitorilor” din Donețk și Lugansk
„Deputații ruși consideră că recunoașterea republicilor populare Donețk și Lugansk va asigura securitatea locuitorilor acestora în fața amenințărilor externe”, anunță site-ul rusesc Sputnik.
Este foarte posibil ca, mimând democrația, liderul de la Kremlin să accepte cererea Dumei de Stat și să anunțe că Rusia recunoaște drept țări independente „Republicile Donețk și Lugansk”. Probabil că, imediat după aceea, conducerile rusofone din aceste două provincii vor cere trupelor Rusiei să le protejeze. Etapa următoare ar fi organizarea, în aceste două regiuni, de referendumuri, care se vor încheia prin decizii de se uni cu Rusia.
Exact după acest scenariu Rusia a anexat, în anul 2014, peninsula Crimeea.
Ideea recunoașterii „independenței” regiunilor Donețk și Lugansk ar putea fi miza reală a presiunilor Rusiei asupra Ucrainei, din ultimele săptămâni. Oficiali de la Kiev au anunțat, în ultimele zile, că negociază cu oficiali de la Moscova, fără a oferi detalii. Reprezentanții Ucrainei au recunoscut însă că fac concesii în fața Rusiei.
Alte negocieri pe tema crizei din estul Europei s-au purtat între Rusia și SUA, Franța și Germania. Chiar marți, 15 februarie, cancelarul Germaniei se întâlnește cu președintele Putin la Moscova. Cu o zi înainte, luni, cancelarul Olaf Scholz fusese la Kiev. Chiar în fața președintelui Ucrainei, cancelarul Germaniei a precizat că primirea Ucrainei în NATO nu se află pe agenda Alianței.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!