7.9 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRomânia nu crede că Rusia atacă Republica Moldova

România nu crede că Rusia atacă Republica Moldova

România nu deține informații despre vreun plan militar prin care Rusia atacă Republica Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

Ministrul român a făcut această declarație la Chișinău, în seara zilei de 19 decembrie 2022. „Nu estimăm și nu am informații cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a spus ministrul Aurescu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Declarația ministrului român vine după ce, acum mai puțin de o săptămână, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, avertiza că Rusia ar avea un plan să invadeze Republica Moldova. Directorul SIS estima că atacul Rusiei ar putea avea loc la începutul anului 2023.

Chiar dacă Rusia atacă Republica Moldova, ținta finală rămâne Ucraina

Printr-un asemenea atac, Rusia ar dori să creeze un coridor terestru până în Transnistria. O posibilă conexiune ar fi cu peninsula Crimeea, pe care Rusia o ocupă din anul 2014. Dar indiferent din ce parte ar ataca Rusia, coridorul terestru ar trece, parțial, prin teritoriul Ucrainei. În plus, în privința Crimeei, Ucraina dorește să o primească înapoi. Ținând cont de rezistența armatei ucrainene și de intențiile Ucrainei, s-ar putea deduce că șansele Rusiei de a crea un coridor până în Transnistria sunt destul de reduse.

Rusia deține în Transnistria circa 1500 de militari precum și un depozit de muniție, în localitatea Cobasna. Depozitul datează din perioada Uniunii Sovietice, când Republica Moldova făcea parte din URSS. Rusia susține că militarii ei din Transnistria sunt „pacificatori” și asigură securitatea depozitului de muniție. Republica Moldova a cerut în schimb Rusiei, în repetate rânduri, să-și retragă trupele din Transnistria.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Mediului anunță posibilitatea majorării valorii ecotichetului pentru mașini electrice

Adoptarea unui program Rabla multianual pentru perioada 2025-2030 ar oferi predictibilitate și ar putea contribui la atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon Declarațiile...

Directorul Muzeului Național de Istorie: Asigurarea generală pentru toată expoziţia de la Muzeul din Drents se ridică la peste 30 de milioane de euro

Directorul Ernest Oberländer-Târnoveanu a subliniat că piesele din patrimoniul național au participat anterior la expoziții internaționale organizate în Germania, China, Spania și alte țări,...

Crin Antonescu, desemnat oficial candidat PNL la prezidențiale

Antonescu a declarat că acest moment marchează nu doar o onoare, ci și o despărțire, deoarece va trebui să renunțe la calitatea sa de...
Ultima oră
Pe aceeași temă