1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRegiunea separatistă Donețk, vizitată de președintele Ucrainei în ziua în care era...

Regiunea separatistă Donețk, vizitată de președintele Ucrainei în ziua în care era anunțat începutul războiulul

În ziua în care era anunțat începutul războiului, după ce Federația Rusă ar fi invadat Ucraina, președintele Volodimir Zelenski se deplasează în orașul Mariupol, situat în regiunea Donețk, transmite CNN.

UPDATE: Rusia a anunțat noi retrageri de trupe de la granița cu Ucraina

Mariupol asigură apa pentru Crimeea și are ieșire la Marea Azov și Marea Neagră.

Mariupol este cel mai mare port ucrainean la Azov.

Despre regiunea separatistă Donețk

Vizita lui Zelenski are loc exact în ziua presupusei invazii a Rusiei în Ucraina. Potrivit informațiilor de la CIA publicate de săptămânalul german Der Spiegel, SUA și-ar fi informat aliații NATO, în urmă c câteva zile, că este posibil ca atacul Rusiei asupra Ucrainei să fie declanșat miercuri, pe 16 februarie. Zelenski a făcut și o glumă pe această temă, anunțând că va declara 16 februarie – Ziua unității Naționale.

Tensiunile din zonele separatiste Donețk și Luhansk din estul și sud-estul Ucrainei durează din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. După anexare, separatiștii pro-ruși au preluat controlul în zonă. De aproape opt ani, cele două regiuni au fost sprijinite de militari ruși, luptele provocând peste 10 mii de morți.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat, marți, o rezoluție în care îi cere președintelui Vladimir Putin recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a atins subiectul regiunilor separatiste Donețk-Luhansk în conferința de presă de după discuțiile cu cancelarul german Olof Scholz. Liderul de la Kremlin a declarat că „trebuie să facem tot ce putem pentru cei din Donbas, dar primul pas e să valorificăm oportunitățile din cadrul Acordului de la Minsk”.

Nu au lipsit reacțiile internaționale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că Donețk și Luhansk sunt parte a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional. Iar recunoașterea independenței lor, așa cum cer parlamentarii rusi, ar însemna o încălcare a legilor internaționale, a suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.

Marți, Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei a solicitat ajutor internațional din partea Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EADRCC).

Cu o zi înainte, luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie.

Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton.

Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă