Premierul Estoniei a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin se bucură de atenția internațională generată de consolidarea armatei Rusiei la granițele Ucrainei. Kaja Kallas a mai spus că situația este extrem de gravă și că Moscova nu trebuie să primească niciun fel de concesii.
Întâlnirile separate ale lui Putin cu liderii francezi și germani au fost difuzate în întreaga lume. Miercuri, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a zburat la Moscova pentru discuții cu Putin și a avut mai multe apeluri telefonice cu președintele american Joe Biden.
Premierul Estoniei, despre consolidarea armatei lui Vladimir Putin
„Cred că în mod clar se distrează, fiind în centrul atenției în Occident, pentru că au fost ani în care poate a fost oarecum trecut cu vederea. Dar acum, cu diferiții lideri occidentali care îl vizitează, toată lumea speculând constant ce gândește sau ce ar putea face… acest lucru îl face cu siguranță foarte important.”, a spus Kallas înaintea unei întâlniri a liderilor UE la Bruxelles pentru a discuta despre criză.
Kremlinul a negat orice plan de invadare a Ucrainei și spune că mișcările de trupe în interiorul propriilor granițe și cererile de garanții de securitate din partea Statelor Unite și a NATO sunt răspunsuri legitime la agresiunea occidentală.
Premierul Estoniei spune că acumularea de trupe rusești ar putea fi, parțial, concepută ca o distragere a atenției de la presiunile interne. Putin a fost cercetat acasă din cauza gestionării de către Moscova a pandemiei, cu peste 700.000 de decese cauzate de COVID-19 în Rusia, potrivit calculelor Reuters bazate pe statisticile statului și doar jumătate din populație vaccinată.
„Când popularitatea scade, atunci ai nevoie de un război de succes pentru a spori sprijinul. Deci asta este, de asemenea, ceva pe care Rusia sau administrația rusă l-au folosit înainte”, a spus Kallas.
Kallas a spus că Putin încearcă să reafirme Rusia ca putere globală, menționând că a văzut destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut.
„Singura care poate detensiona este Rusia. Rusia a creat această situație și poate face și un pas înapoi. Sunt foarte precaută la orice fel de negocieri, de a oferi Rusiei ceva pentru că nu ar trebui să uităm imaginea de ansamblu, și anume că arma este îndreptată într-adevăr spre Ucraina și nu poți avea negocieri sub amenințarea armei”, a spus ea.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!