8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPolonia cumpără tancuri americane, după ce a cedat Ucrainei tancuri rusești

Polonia cumpără tancuri americane, după ce a cedat Ucrainei tancuri rusești

Armata Poloniei începe să primească tancuri americane Abrams, în baza unui contract de achiziție care include 250 de mașini de luptă.

Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că primul tanc din această serie a ajuns deja în Polonia. „Polonia va avea o forță modernă și puternică, pentru a respinge un agresor în eventualitatea unei amenințări”, a precizat oficialul de la Varșovia.

Contractul dintre SUA și Polonia privind noile tancuri fusese semnat la 5 aprilie 2022. Tancurile sunt model Abrams M1A2 SEPv3, produse de compania americană General Dynamics. Împreună cu cele 250 de tancuri, americanii vor livra muniție pentru ele, precum și 26 de vehicule pentru întreținere. De asemenea, militari americani îi vor instrui pe cei polonezi. Suma plătită de Polonia pentru acest contract este de 4,74 miliarde de dolari.

Lotul de 250 de tancuri noi va ajunge integral în Polonia până în anul 2026. Primele tancuri din această serie vor fi repartizate unor unități din estul Poloniei, adică dinspre Ucraina, a precizat Polonia.

250 de tancuri americane noi plus 116 tancuri second hand

Separat, Polonia a decis să cumpere și 116 tancuri Abrams second hand. Acestea vor sosi din SUA în Polonia de la începutul anului 2023. De asemenea, Polonia negociază să cumpere tancuri produse în Coreea de Sud, care sunt compatibile cu armamentul american.

Tancurile americane vor acoperi, în dotarea Poloniei, golul rămas prin renunțarea la tancurile T 72, provenite din fosta URSS și ulterior modernizate. Polonia a cedat Ucrainei peste 240 de asemenea tancuri sovietice, pentru a o ajuta în războiul contra Rusiei. Practic, întreg acest ansamblu de tranzacții militare este impulsionat de situația de criză din estul Europei.

Ucraina a insistat în țările NATO și în cele neutre să-i ofere armament, fie gratis, fie contra cost. România a oferit și ea un asemenea ajutor Ucrainei dar nu s-au făcut publice detalii despre conținutul acestuia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...

Harris închide campania în Philadelphia, Trump în Michigan. A început votarea

Ambele campanii proiectează optimism și se concentrează pe mobilizarea alegătorilor Campania a cunoscut întorsături uluitoare: două tentative de asasinat și o condamnare pentru fostul președinte...

România sub lupa FMI: bugetul și noi taxe sunt pe masa discuțiilor

O delegație a FMI a ajuns în România să analizeze posibile ajustări fiscale Misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, a venit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă