11.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMinistrul ucrainean al Agriculturii declară problematic exportul de cereale

Ministrul ucrainean al Agriculturii declară problematic exportul de cereale

Ministrul ucrainean al Agriculturii pune sub semnul întrebării exportul de cereale din cauza războiului din Ucraina. Acest lucru ar putea provoca o criză la nivel mondial, cele mai afectate urmând să fie țările dependente de exporturile din Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, dar conflictul pune presiune asupra producției și exportului de produse alimentare.

Sâmbătă, ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat că situația privind exportul de cereale se înrăutățește „pe zi ce trece”, anunță Sky News, potrivit epicnews.ro.

Acest lucru ar putea fi îngrijorător pentru țările importatoare care se bazează pe această resursă pentru producția de alimente.

Ministrul a adăugat că producția nu este afectată în zone din Ucraina care nu au fost ocupate, dar singura modalitate de a rezolva criza este de a pune capăt războiului.

Ministrul ucrainean al Agriculturii nu știe cum se va realiza exportul de cereale, dar îngrijorările au apărut de ceva vreme

În timp ce piețele privesc cum prețul grâului atinge cel mai ridicat nivel din istorie, conflictul din Ucraina crează îngrijorări legate de disponibilitatea cerealelor. Porumbul, semințele și uleiul de floarea-soarelui crează cea mai mare îngrijorare în Europa acum. Iar creșterea prețului la îngrășăminte și la combustibilii precum motorina amenință fermierii cu costuri mai mari pentru lucrările agricole, costuri care se vor reflecta în cele din urmă în prețul culturilor. Cu toate acestea, România se găsește într-o poziție privilegiată fiind al al optulea mare exportator mondial de grâu și al șaptelea de porumb.

Bogdan Maioreanu, analist e-Toro, spune că prețurile la alimente vor crește și mai mult
În 2021, Federația Rusă și Ucraina s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui, în timp ce Federația Rusă a fost, de asemenea, primul exportator mondial de îngrășăminte bazate pe azotați și al doilea furnizor de îngrășăminte potasice și fosforice.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – FAO – a publicat săptămâna trecută un raport care evidențiază riscurile pe care conflictul din Ucraina le aduce pe piețele agricole globale. Simulările FAO care iau în considerare reducerea bruscă și abruptă a exporturilor de cereale și semințe de floarea-soarelui de către Ucraina și Rusia indică faptul că acestea ar putea fi compensate doar parțial de exporturi alternative în sezonul 2022/23. Deficitul de aprovizionare la nivel mondial ar putea duce la creșterea prețurilor internaționale la alimente și furaje cu opt până la 22 % peste nivelurile deja ridicate din prezent. Iar prețurile ridicate la nivel mondial sunt factori puternici de stimulare a inflației.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă