Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, îl încurajează pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la cetățenii ruși fugiți în alte țări.
Dialogul dintre Lukașenko și Putin se referă la bărbații care au plecat rapid din Rusia pentru a fugi de mobilizare. Este vorba de mobilizarea parțială, ordonată de Kremlin, pentru a trimite militari în plus în Ucraina.
„Lăsați-i să plece. 30.000 – 50.000. Chiar dacă ar fi rămas, credeți că i-am mai fi putut considera oamenii noștri?”, îi spune Aleksandr Lukașenko lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin pare să asculte argumentul lui Lukașenko dar nu răspunde.
Evident, difuzarea publică a acestui fragment de convorbire a avut acceptul ambilor președinți – Putin și Lukașenko. Întrebarea care se pune este ce mesaj a dorit să transmită propaganda rusă, prin publicarea acestei convorbiri. Se poate presupune că în realitate numărul de ruși care au plecat în străinătate este mult mai mare, dacă Putin nu ripostează când aude estimarea „30.000 – 50.000”. Se mai poate deduce că Putin, personal, și în general Rusia sunt afectați de pierderea acestor militari potențiali. Estimările occidentale susțin că, în realitate, circa 300.000 de ruși au plecat în alte țări.
Pe de altă parte, este interesantă și continuarea argumentației lui Lukașenko în fața lui Putin. „Și de la noi au fugit, în 2020. Și acum cer să vină înapoi”, spune Lukașenko. Liderul de la Minsk face aluzie probabil la protestele pro-democrație din Belarus, reprimate de forțele de ordine. În acel context, opozanți ai regimului Lukașenko s-au refugiat în țările occidentale.
Zeci de mii de ruși fugiți în Belarus, Georgia, Finlanda și Turcia
Președintele Putin a anunțat decretarea mobilizării parțiale la data de 21 septembrie 2022. Este un moment în care militarii ruși care luptă în Ucraina au o situație din ce în ce mai dificilă. Rusia continuă să susțină că în Ucraina nu desfășoară un război ci o „operațiune militară specială”. Faptul că, oficial, Rusia nu se află în război, ar putea explica decizia lui Putin de a nu decreta o mobilizare generală ci doar una parțială.
Țările în care pleacă în general bărbații ruși sunt Belarus, Georgia, Finlanda și Turcia. De exemplu, doar în 24 de ore, din Rusia în Finlanda au trecut, pe cale terestră, circa 8500 de cetățeni ruși. Unul dintre efectele acestei migrații forțate este și creșterea bruscă a prețurilor biletelor de avion din Rusia spre alte țări.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!