Camera superioară a parlamentului Rusiei a aprobat vineri (4 martie) un proiect de lege care ar impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru persoanele care răspândesc intenționat informații „false” despre război și Rusia, a informat agenția de presă TASS. Olivia Chan are detaliile.
Rusia cere închisoare pentru cei care răspândesc informații false de război
Parlamentul Rusiei a adoptat vineri (4 martie) o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de informații „false” despre forțele armate, în timp ce Moscova ripostează în ceea ce consideră că este un război informațional asupra conflictului din Ucraina. .
Oficialii ruși au spus în mod repetat că informații false au fost răspândite de inamicii Rusiei, cum ar fi Statele Unite și aliații săi, în încercarea de a semăna discordie și de a-și împărți poporul. Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus:
„Sunt probleme care au fost ridicate de parlamentarii noștri. Ținând cont de situația care se întâmplă în spațiul media, toate acele companii de IT, să zicem începând de la Instagram și altele sunt situate în Statele Unite ale Americii. Este de înțeles că sunt folosite ca armă. Aduc ură și minciuni. Trebuie să o contracarăm și să protejăm forțele armate.”
Parlamentarii au adoptat legea, făcând răspândirea de informații „false” o infracțiune penală pedepsită cu amenzi sau închisoare. Parlamentarii au impus și amenzi pentru cererile publice de sancțiuni împotriva Rusiei.
Oficialii ruși nu folosesc cuvântul „invazie”
Amendamentele par să ofere statului rus puteri mult mai mari pentru a reprima ceea ce oficialii consideră a fi declarații care discreditează forțele armate. Oficialii ruși nu folosesc cuvântul „invazie” – folosind în schimb termenul „operațiune specială” – și spun că mass-media occidentală nu a reușit să raporteze despre ceea ce au considerat „genocidul” oamenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina.
Amendamentele au fost aprobate de camera superioară a parlamentului, a informat agenția de presă TASS, și vor ajunge la Putin pentru a fi semnate în lege.
Chiar și fără legea falsurilor, organul de pază al comunicațiilor din Rusia a restricționat accesul la site-urile web în limba rusă ale BBC și Radio Liberty pentru răspândirea a ceea ce a considerat informații false despre conflict.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!