6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaConflict din Ucraina: bombardamentul rusesc acuzat pentru scurgerea de gaz coroziv

Conflict din Ucraina: bombardamentul rusesc acuzat pentru scurgerea de gaz coroziv

Obuzele rusești au lovit o fabrică chimică din apropierea orașului Sumy, din nord-estul Ucrainei, provocând o scurgere de amoniac, spun oficialii. Locuitorilor din Novoselytsya, lângă Sumy, li s-a spus să rămână în casă, dar guvernatorul regiunii, Dmytro Zhyvytskyy, a declarat ulterior că scurgerea a fost controlată.

Un rezervor de 50 de tone de gaz otrăvitor a fost avariat de atac, au spus oficialii locali, creând un nor de amoniac. Amoniacul este folosit în mare măsură pentru a face îngrășământ și este coroziv. Uzina chimică Sumykhimprom a fost prezentă de echipaje de urgență, iar norul a afectat o zonă de aproximativ 2,5 km (1,5 mile), a spus Dmytro Zhyvytsky.

Muncitorii din Ucraina au fost răniți

El a spus că a fost raportată o rănire – un muncitor de la fabrică. Locuitorii din Novoselytsya au fost sfătuiți să se adăpostească din cauza direcției vântului. Amoniacul este o substanță chimică obișnuită care are mai multe utilizări comerciale, iar fabrica Sumykhimprom spune că producția sa este pentru fabricarea îngrășămintelor chimice. Este un deșeu al corpului uman și de obicei tratat de ficat, dar este toxic în cantități mari.

În aer, este invizibil, dar are un miros neplăcut distinct, iar în concentrații mari este atât iritant, cât și coroziv. Poate provoca durere și arsuri la nivelul căilor respiratorii și leziuni la ochi. Cu toate acestea, este mai ușor decât aerul, așa că nu rămâne pe sol atâta timp cât o fac și alte gaze periculoase.

Rusia a susținut anterior, fără nicio dovadă, că Ucraina plănuia să folosească arme chimice în războiul aflat în desfășurare, indicând crearea de substanțe chimice industriale precum amoniacul. La începutul acestei luni, ministerul rus al apărării a susținut că Ucraina a pus la cale o operațiune de „steagul fals” pentru a da vina pe Rusia pentru utilizarea armelor chimice.

Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi occidentali, inclusiv SUA, au ridiculizat astfel de afirmații și și-au exprimat propriile îngrijorări că Rusia pregătește scena pentru propriul său atac cu arme chimice cu steag fals, pe care ar încerca să-l pună asupra Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Robert F. Kennedy Jr., controversatul critic al vaccinurilor, nominalizat de Trump pentru conducerea Sănătății în SUA

Robert F. Kennedy Jr., în vârstă de 70 de ani, a fost propus de viitorul președinte Donald Trump pentru a conduce Departamentul de Sănătate...

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei avertizează asupra riscului de revenire a inflației globale ridicate

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei (RBI), Shaktikanta Das, a atras atenția asupra riscurilor economice persistente, în ciuda succesului politicilor monetare globale de a evita...

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...
Ultima oră
Pe aceeași temă