2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBilanțul contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov a atins peste 300 de localități...

Bilanțul contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov a atins peste 300 de localități eliberate

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a afirmat marţi că în cursul contraofensivei împotriva Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene au preluat sub control peste 300 de localități ocupate anterior de Rusia, relatează EFE şi Reuters.

‘Din 6 septembrie au fost eliberaţi 3.800 kilometri pătraţi, peste 300 de localităţi. Peste 150.000 de concetăţeni ai noştri au fost eliberaţi de sub ocupanţi, care îi ţineau ca ostatici’, a spus ea în declaraţii televizate.

Viceministrul a adăugat că obiectivul forţelor ucrainene este continuarea contraofensivei până la eliberarea completă a acestei regiuni din nord-estul ţării, afirmând că aceasta se va întâmpla ‘în cel mai scurt timp posibil’.

„Operaţiunea este în curs de desfăşurare. Scopul său este eliberarea totală a regiunii Harkov… Credem că asta se va întâmpla în viitorul apropiat”, a spus Maliar, vorbind în direct la televiziunea ucraineană din oraşul recucerit Balaklia, potrivit agerpres.ro.

Reușita contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov numără 300 de localitați eliberate, printre care și orașul Izium

Contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov a şocat Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie. Informaţiile despre înfrângerile de pe câmpul de luptă au provocat manifestări neobişnuite de disidenţă pe canalele televiziunii de stat ruse, care au început să critice Kremlinul.

Vorbind după Maliar, consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Geraşcenko a spus că poliţia se ocupă de exhumarea a două cadavre de civili despre care spune că au fost executaţi de trupele ruse cu câteva zile înainte de a se retrage.

Ulterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maliar a afirmat că prin datele menţionate mai sus s-a referit la ‘cifre confirmate’, dar că dimensiunea teritoriilor cucerite în regiunea Harkov este ‘practic dublă’.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că, în cadrul contraofensivei lansate la sfârşitul lunii august, Kievul a reuşit să recucerească peste 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu aflat sub control rusesc în sudul şi estul ţării.

Printre oraşele eliberate în regiunea (‘oblast’) Harkov se numără şi Izium, care a servit drept bază pentru trupele ruse şi al cărui control este vital pentru Moscova.

Pompierii luptă cu un incendiu la o centrală electrică din Harkov

Pompierii au fost văzuți luptând duminică (11 septembrie) cu un incendiu la o centrală termică din Harkov, în urma loviturilor cu rachete rusești care au provocat pene de curent pe scară largă.

Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse în retragere că au lansat atacuri de răzbunare asupra infrastructurii civile, ca răspuns la o ofensivă rapidă din weekend a trupelor ucrainene, care a determinat Rusia să abandoneze principalul bastion din regiunea Harkov.

Pompierii ucraineni s-au luptat cu un incendiu izbucnit la o centrală electrică din Harkov, un ofițer de serviciu fiind ucis

Şeful adjunct al serviciilor de urgenţă din regiunea Harkov, Anatolli Torianyk, a confirmat că un ofiţer de serviciu a fost ucis în urma loviturilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă