2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăInternaționalCrește bilanțul americanilor răniți de atacul Iranului

Crește bilanțul americanilor răniți de atacul Iranului

Acest număr reprezintă o creştere de peste 50% a cazurilor, au declarat luni oficiali americani, potrivit cărora armata americană va face un anunţ formal în acest sens, a scris, potrivit News.ro, Reuters. Luna trecută, armata anunţase 64 de cazuri de traumatisme cerebrale.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în săptămânile de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca şi raportările.

Trump se jura că nimeni n-a fost rănit

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul bombardamentul iranian cu rachete împotriva bazei americane Ain al-Asad din Irak, din 9 ianuarie, după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, (3 ianuarie), pe aeroportul din Bagdad, printr-un atac cu dronă.

Ulterior, ambele părţi nu au escaladat conflictul militar, dar numărul tot mai mare al victimelor americane ar putea să exercite presiuni asupra lui Trump pentru o reacţie.

Generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, a declarat luna trecută că soldaţii cu traumatisme cerebrale au fost diagnosticaţi cu forme uşoare. El a adăugat că diagnosticul se poate modifica în timp. Simptomele victimelor includ dureri de cap, ameţeli, sensibilitate la lumină şi greaţă.

Administrația SUA nu vrea să-și recunoască eforturile de a ascunde

Oficialii Pentagonului au declarat în repetate rânduri că nu există un efort de a minimaliza sau întârzia informaţiile despre astfel de leziuni. Dar informaţiile apărute în urma atacului iranian au readus întrebările dacă politica armatei americane referitoare la modul în care se raportează la nivel intern leziunile cerebrale şi dacă sunt tratate public cu aceeaşi urgenţă ca pierderea unui membru sau a vieţii.

Preşedintele Donald Trump a părut să minimalizeze leziunile cerebrale, afirmând luna trecută că ”a auzit că au avut dureri de cap şi câteva alte lucruri” în urma atacului, atrâgând critici din partea parlamentarilor şi a unei organizaţii a veteranilor.

Diferite organizaţii din domeniul sănătăţii încearcă de ani de zile să atragă atenţia în legătură cu gravitatea leziunilor cerebrale, inclusiv a contuziilor.

Cei mai mulţi dintre răniţi au fost trataţi în Irak, dar câţiva au fost transportaţi în Germania pentru examinări suplimentare şi tratament, a indicat Pentagonul. De asemenea, câţiva răniţi au fost transportaţi în Statele Unite.

Iranienii sărbătoresc

În paralel, zeci de mii de iranieni au ieşit marţi pe străzile din Teheran şi din alte oraşe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la Revoluţia Islamică, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite.

 

Televiziunea de stat a difuzat imagini de la adunări desfăşurate în capitală şi în cel puţin alte şase oraşe, printre care Mashhad, Ahvaz şi Kerman, în care mulţimile purtau pancarte pe care scria ”Moarte Americii” şi ”Moarte Israelului”.

 

Rachetele iraniene, miezul bucuriei

În cadrul manifestărilor festive de marţi, au fost expuse rachete, după cum a transmis agenţia de presă Tasnim. Televiziunea de stat iraniană a arătat imagini de arhivă cu lansări de rachete şi instalaţii subterane de stocare. Programul balistic nu vizează atacuri împotriva statelor vecine, a declarat luni preşedintele Hassan Rouhani.

 

”Este insuportabil pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi că o superputere a fost alungată de pe aceste pământuri”, a afirmat Rouhani, cu ocazia împlinirii a 41 de ani de la instaurarea Republicii Islamice după plecarea şahului Mohammad Reza Pahlavi. ”Este natural pentru ele (SUA) să fi visat, vreme de 41 de ani, la o revenire pe aceste pământuri, pentru că ele ştiu că suntem una din ţările cele mai puternice” din Orientul Mijlociu, a mai spus preşedintele iranian.

Cele mai citite

Călin Georgescu vrea schimbarea Constituției

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a afirmat, miercuri, că în cazul în care ar deveni şef al statului, ar lua în calcul un...

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă