Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aerobaza americană Ain al-Asad, din Anbar, Irak, după bombardamentul iranian din 9 ianuarie

Crește bilanțul americanilor răniți de atacul Iranului

Leziunile traumatice cerebrale au făcut victime 109 soldaţi americani în urma atacului iranian cu rachete împotriva unei baze din Irak.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

12.02.2020 - 07:59

Acest număr reprezintă o creştere de peste 50% a cazurilor, au declarat luni oficiali americani, potrivit cărora armata americană va face un anunţ formal în acest sens, a scris, potrivit News.ro, Reuters. Luna trecută, armata anunţase 64 de cazuri de traumatisme cerebrale.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar anterior a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri în săptămânile de după atac, deoarece simptomele pot apărea mai târziu, ca şi raportările.

Trump se jura că nimeni n-a fost rănit

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că niciun soldat american nu a fost ucis sau rănit în timpul bombardamentul iranian cu rachete împotriva bazei americane Ain al-Asad din Irak, din 9 ianuarie, după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, (3 ianuarie), pe aeroportul din Bagdad, printr-un atac cu dronă.

Ulterior, ambele părţi nu au escaladat conflictul militar, dar numărul tot mai mare al victimelor americane ar putea să exercite presiuni asupra lui Trump pentru o reacţie.

Generalul de armată Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, a declarat luna trecută că soldaţii cu traumatisme cerebrale au fost diagnosticaţi cu forme uşoare. El a adăugat că diagnosticul se poate modifica în timp. Simptomele victimelor includ dureri de cap, ameţeli, sensibilitate la lumină şi greaţă.

Administrația SUA nu vrea să-și recunoască eforturile de a ascunde

Oficialii Pentagonului au declarat în repetate rânduri că nu există un efort de a minimaliza sau întârzia informaţiile despre astfel de leziuni. Dar informaţiile apărute în urma atacului iranian au readus întrebările dacă politica armatei americane referitoare la modul în care se raportează la nivel intern leziunile cerebrale şi dacă sunt tratate public cu aceeaşi urgenţă ca pierderea unui membru sau a vieţii.

Preşedintele Donald Trump a părut să minimalizeze leziunile cerebrale, afirmând luna trecută că ”a auzit că au avut dureri de cap şi câteva alte lucruri” în urma atacului, atrâgând critici din partea parlamentarilor şi a unei organizaţii a veteranilor.

Diferite organizaţii din domeniul sănătăţii încearcă de ani de zile să atragă atenţia în legătură cu gravitatea leziunilor cerebrale, inclusiv a contuziilor.

Cei mai mulţi dintre răniţi au fost trataţi în Irak, dar câţiva au fost transportaţi în Germania pentru examinări suplimentare şi tratament, a indicat Pentagonul. De asemenea, câţiva răniţi au fost transportaţi în Statele Unite.

Iranienii sărbătoresc

În paralel, zeci de mii de iranieni au ieşit marţi pe străzile din Teheran şi din alte oraşe ale ţării pentru a marca împlinirea a 41 de la Revoluţia Islamică, pe fondul escaladării tensiunilor cu Statele Unite.

 

Televiziunea de stat a difuzat imagini de la adunări desfăşurate în capitală şi în cel puţin alte şase oraşe, printre care Mashhad, Ahvaz şi Kerman, în care mulţimile purtau pancarte pe care scria ”Moarte Americii” şi ”Moarte Israelului”.

 

Rachetele iraniene, miezul bucuriei

În cadrul manifestărilor festive de marţi, au fost expuse rachete, după cum a transmis agenţia de presă Tasnim. Televiziunea de stat iraniană a arătat imagini de arhivă cu lansări de rachete şi instalaţii subterane de stocare. Programul balistic nu vizează atacuri împotriva statelor vecine, a declarat luni preşedintele Hassan Rouhani.

 

”Este insuportabil pentru Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi că o superputere a fost alungată de pe aceste pământuri”, a afirmat Rouhani, cu ocazia împlinirii a 41 de ani de la instaurarea Republicii Islamice după plecarea şahului Mohammad Reza Pahlavi. ”Este natural pentru ele (SUA) să fi visat, vreme de 41 de ani, la o revenire pe aceste pământuri, pentru că ele ştiu că suntem una din ţările cele mai puternice” din Orientul Mijlociu, a mai spus preşedintele iranian.

Citește totul despre:

Comentarii