Esther Zhao a crezut că face ceea ce trebuie atunci când și-a dus fiica în vârstă de 2 ani și jumătate la un spital din Shanghai cu febră pe 26 martie, notează Reuters.
Trei zile mai târziu, Zhao implora autoritățile sanitare să nu le despartă după ce atât ea, cât și fetița au fost testate pozitiv pentru COVID-19, spunând că fiica ei era prea mică pentru a fi dusă într-un centru de carantină pentru copii.
Medicii au amenințat-o apoi pe Zhao că fiica ei va fi lăsată la spital, în timp ce ea va fi trimisă la centru, dacă nu va fi de acord să o transfere pe fetiță la Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai, în districtul Jinshan din oraș.
De atunci, ea a primit doar un mesaj scurt că fiica ei este bine, trimis prin intermediul unui chat de grup cu medicii, în ciuda cererilor repetate de informații din partea lui Zhao și a soțului ei, care se află într-un loc separat de carantină după ce a fost testat pozitiv.
„Nu a existat nicio fotografie… Sunt atât de neliniștită, nu am nicio idee despre situația în care se află fiica mea”, a declarat sâmbătă printre lacrimi, încă blocată la spitalul la care a mers săptămâna trecută. „Doctorul a spus că regulile de la Shanghai sunt că copiii trebuie trimiși în puncte desemnate, adulții în centre de carantină și nu ai voie să însoțească copiii”.
Zhao este și mai panicată după ce imagini cu copii plângând la un centru de sănătate din Shanghai au devenit virale în China. Posterul anonim a spus că aceștia erau copii care au fost testați pozitiv pentru COVID și au fost separați de părinții lor la centrul Jinshan.
Fotografiile și videoclipurile postate pe platformele de socializare Weibo și Douyin din China arătau copii plângând ținuți câte trei într-un pătuț. Într-un videoclip, un copil mic care geme se târăște într-o cameră cu patru paturi pentru copii. Deși în videoclipuri pot fi văzuți câțiva adulți, aceștia sunt depășiți numeric de numărul de copii.
Reuters nu a putut verifica imediat imaginile, dar o sursă a confirmat că acestea au fost realizate la instalația Jinshan.
Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai a declarat, totuși, că fotografiile și videoclipurile care circulă pe internet nu sunt de la „unitatea de carantină pentru sugari din Jinshan”, ci sunt scene realizate în momentul în care spitalul își muta secția de pediatrie într-o altă clădire pentru a face față unui număr tot mai mare de pacienți pediatrici cu COVID.
Acest lucru a fost făcut pentru a „îmbunătăți mediul spitalicesc”, a declarat sâmbătă pe contul său oficial WeChat.
„Pacienții pediatrici internați în spitalul nostru… au garantat un tratament medical și nevoile lor zilnice sunt luate în considerare”, a spus acesta.
Guvernul din Shanghai a trimis Reuters la declarația spitalului și a refuzat să facă alte comentarii.
Un oficial din domeniul sănătății din Shanghai a declarat săptămâna trecută că spitalele care tratau copii COVID-pozitivi au menținut comunicații online cu părinții acestora, potrivit contului oficial WeChat al guvernului.
În timp ce Shanghai, cel mai populat oraș și principalul centru financiar al Chinei, se luptă cu cel mai mare focar de COVID din istoria sa, povești precum cea a lui Zhao și videoclipuri cu copiii separați îi înfurie pe locuitori și ridică întrebări cu privire la costurile politicii de „curățare dinamică” a Beijingului pentru a combate răspândirea bolii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!