20 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInternaționalCoronavirus lasă China pentru Italia

Coronavirus lasă China pentru Italia

Italia se confruntă cu ”ora sa cea mai întunecată” – lupta împotriva crizei declanşate de noul coronavirus, a declarat premierul italian Giuseppe Conte, într-un interviu acordat luni, citând o sintagmă aparţinându-i celebrului prim-ministru britanic din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, a scris dpa.

”În ultimele zile, m-am gândit la ceea ce am citit la Churchill: este ora noastră cea mai întunecată, dar o vom depăşi”, a declarat Conte pentru ziarul La Repubblica.

Duminică, Agenţia italiană pentru protecţie civilă a anunţat, potrivit Agerpres, că numărul de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a crescut, de la 5.883 la 7.375 de persoane, iar numărul morţilor a crescut cu 133 până la 366 de victime. Lombardia (nord), regiunea oraşului Milano care a fost plasată în carantină, rămâne zona cea mai afectată, cu 4.189 de cazuri şi 267 de decese.

”Suntem pe cale de a semna o serie de contracte care ne vor permite să avem la dispoziţie, între 12 martie şi 30 aprilie 22 de milioane de măști de tip chirurgical”, a precizat Angelo Borrelli, șeful Protecției civile în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Italia, victimă și focar

 

Virusul a pătruns luni în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Albania, care a semnalat primele cazuri de coronavirus: un tată şi fiul său care au călătorit recent în Italia. Premierul albanez Edi Rama a convocat de urgenţă o reuniune de guvern pentru a discuta măsurile destinate să reducă riscul de răspândire a coronavirusului în ţară.

„Cred că în Italia e un model care riscă se se replice şi în alte ţări. Observăm trend asemănător în Franţa. Observăm trend asemănător, puţin mai lent, în Germania, deci ţări foarte mari. Cred că Italia trebuia să ia măsuri mai devreme. Noi avem cazuri de transmitere din import şi ulterior cazuri de transmitere în comunitate, când nu au oameni cu simptome însă se transmite uşor”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Măsuri cu efect invers

 

Nicio altă ţară în afară de China nu s-a confruntat cu un număr atât de mare de decese precum Italia. În weekend, guvernul Conte a restricţionat deplasările înnăuntrl şi în afara unor zone mari din nordul Italiei, inclusiv Milano şi Veneţia, în efortul de a stăvili epidemia. Decizia guvernului s-a filtrat în presă sâmbătă seara târziu, provocând plecări în grabă din Milano şi din alte zone afectate, ceea ce posibil să fi contribuit la propagarea virusului în afara zonelor în carantină.

În interviul său, premierul Giuseppe Conte a pledat pentru măsuri mai stricte pentru a evita noi scurgeri de informaţii. El a spus că este ”dificil de făcut predicţii” cu privire momentul când criza va începe să scadă.

În Italia, mai multe personalităţi de prim plan au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, între care liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, aflat la guvernare în Italia împreună cu Mişcarea Cinci Stele (M5S), şi şeful Statului Major al armatei, Salvatore Farina. În acest context, premierul Conte a afirmat că şi-a făcut şi el testul de coronavirus, care a ieşit negativ.

Global: 109 000 de persoane infectate și 3 792 de decese

 

Potrivit bilanţului AFP, Asia a înregistrat până la sfârșitul zilei de duminică un total, la ora 17.00 GMT, de 89.725 de cazuri (3.163 decese), Europa – 11.887 de cazuri (408 decese), Orientul Mijlociu 6.912 de cazuri (200 decese), Statele Unite şi Canada 270 de cazuri (16 decese), Oceania 83 de cazuri (3 decese), Africa 80 de cazuri (1 deces), America latină şi Caraibe 74 de cazuri (1 deces).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă