Totodată, cel al cazurilor noi zilnice a crescut cu 1.886, ajungând la 72.436.
Agenţia Reuters a sintetizat cele mai recente date despre epidemie:
Numărul noilor infecţii zilnice în China continentală nu a scăzut sub 2.000 de la 30 ianuarie, în timp ce numărul zilnic de decese nu a scăzut sub 100 de la 11 februarie, așa cum estimaseră autoritățile Chinei.
În provincia Hubei, în care a izbucnit pandemia, numărul de decese a crescut cu 93 până la 1.789, a mai scris Agerpres. Alte 1.807 de cazuri au fost depistate, ajungând în total în această provincie la 59.989.
În afara Chinei, au fost consemnate 827 de cazuri de infecţie în 26 de ţări şi regiuni şi cinci decese.
Al doilea medic de vază ucis în China
Directorul unui spital important din Wuhan a murit marţi din cauza virusului, a anunţat televiziunea de stat, acesta fiind al doilea medic proeminent din China ucis de acest agent patogen.
Conform celui mai amplu studiu publicat de autoritățile medicale ale Chinei Chinese Centre for Disease Control and Prevention (CCDC), citat de BBC: 80,9% dintre infecţii au fost clasificate ca uşoare, 13,8%, severe, iar 4,7%, critice; cea mai mare rată de decese a fost înregistrată la persoane cu vârste de peste 80 de ani (14,8%), în cazul copiilor cu vârste de până la 9 ani nu au existat decese, iar în cazul persoanelor cu vârste de până la 39 de ani, rata mortalităţii a fost de 0,2%; pacienţii care suferă de boli cardiovasculare prezintă cel mai mare risc, urmaţi de cei bolnavi de diabet, boli respiratorii cronice şi hipertensiune.
În ceea ce priveşte personalul medical, 3.019 persoane au fost infectate, iar cinci cadre sanitare au murit până pe 11 februarie, data la care a fost încheiat studiul.
Efecte asupra economiei
Acţiunile asiatice au scăzut, iar grupul american Apple Inc a avertizat luni că este puţin probabil să-şi îndeplinească ţintele trimestriale de vânzări stabilite în urmă cu doar trei săptămâni, din cauza epidemiei cu coronavirus din China, care a afectat lanţul de aprovizionare şi a amânat redeschiderea fabricilor.
Vasul de croazieră Diamond Princess
Aproximativ 542 de persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus pe vasul de croazieră Diamond Princess, care a primit ordin la 3 februarie să rămână sub carantină în largul Japoniei.
Peste 300 de pasageri americani de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, inclusiv 14 care au fost testaţi pozitiv, au fost transportaţi pe calea aerului către baze militare din Statele Unite, după două săptămâni în care au stat în carantină în largul Japoniei.
Orice scenariu estee posibil
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că cele mai recente date privind focarul de coronavirus relevă o reducere a numărului de cazuri noi de infecţie, însă a precizat ”orice scenariu este încă posibil” în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei.
Organizatorii Maratonului de la Tokyo programat la data 1 martie au decis să limiteze accesul participanţilor la sportivi de nivel superior, interzicând prezenţa a 38.000 de alţi alergători.