Declarația a fost făcută într-un apel public prin care a îndemnat comunitatea internaţională să partajeze mostrele de virus şi să accelereze programele de cercetare în vederea dezvoltării unor medicamente şi vaccinuri, a mai scris Reuters, conform Agerpres.
”Cu 99% din cazuri în China, epidemia rămâne o urgenţă în această ţară, însă una care reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru restul lumii”, a declarat Tedros Adhanim Ghebreyesus, directorul OMS, în debutul unei întâlniri cu peste 400 de cercetători şi autorităţi naţionale, la care au participat inclusiv reprezentanţi din China continentală şi din Taiwan, prin intermediul unor video-conferinţe.
China a raportat până în prezent 42.708 cazuri confirmate de infectare, inclusiv 1.017 decese, a adăugat directorul OMS.
Un avertisment apocaliptic
Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronvirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.
Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după afirmația directorului OMS.
Multe întrebări rămân în continuare fără răspuns în privinţa originii virusului, care a trecut de bariera dintre specii, după ce a apărut într-o piaţă de animale sălbatice din Wuhan, un oraş din centrul Chinei, în luna decembrie, şi s-a răspândit apoi de la om la om prin tuse şi strănut.