Convoiul unui ministru libanez, atacat

Saleh al-Gharib, ministrul de stat care se ocupă de problemele refugiaților, se îndrepta spre un sat, când convoiul său a fost atacat, iar două persoane au fost ucise, conform Al Jazeera.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

01.07.2019 - 19:37

Atacanții au deschis focul asupra convoiului unui ministru libanez într-un sat montan din apropierea orașului Beirut, omorând doi dintre paznicii lui și rănind un al treilea, în ceea ce el a numit o tentativă de asasinare.

Saleh al-Gharib, ministrul de stat care se ocupă de problemele legate de refugiați, a declarat pentru televiziunea locală că se îndreaptă spre satul de munte Qabr Shamoun, când convoiul său a fost atacat duminică.

"Ce s-a întâmplat a fost o ambuscadă armată și o încercare clară de asasinat", a declarat al-Gharib într-un interviu acordat televiziunii al-Jadeed din Liban.

Gharib este membru al unui partid aliat cu Hezbollah, care susține guvernul sirian și are legături strânse cu liderul pro-sirian al Druzului, Talal Arslan.

"În ciuda vărsării de sânge, noi lucrăm pentru a calma situația", a declarat al-Gharib ziarului libanez Annahar.

Agenția de știri a statului, NNA, care a declarat că violența a avut loc la 30 km sud-est de Beirut, unde urmașii Partidului Progresist Socialist Liban (PSP), un critic vocal al guvernului sirian, au blocat drumul pentru a-l împiedica pe ministrul de externe Jubran Bassil, un aliat Hezbollah, de a vizita zona.

În timp ce convoiul lui Al-Gharib a încercat să treacă, a avut loc o cearta urmată de împușcături între ambele părți, lăsând trei garzi de corp și un urmaș PSP răniți, a adăugat NNA.

Doi dintre cei trei bodyguarzi au murit mai târziu de leziuni la spital.

PSP a spus într-o declarație că gardienii lui Al-Gharib au deschis focul "la întâmplare" către un grup de oameni care blocau drumul pentru a împiedica trecerea lui Bassil.

S-a spus că și un susținător PSP a fost rănit în urma incidentului și că apoi au deschis focul asupra convoiul lui Al-Gharib, ucigând cei doi bodyguarzi.

PSP este condus de liderul Druz Walid Jumblatt. La fel ca majoritatea libanezilor, Druzii sunt divizați asupra războiului din Siria vecină, cu un guvern care îl susține președintele Bashar al-Assad și alții aliniați cu opoziția.

Președintele libanez Michel Aoun a cerut Consiliului Superior de Apărării al țării să se întâlnească luni pentru a discuta incidentul.

Armata libaneză a trimis întăriri în zonă.

Zona, în care a avut loc incidentul este în apropierea orașului Aley, care este loial liderului anti-Damasc Druz Walid Jumblatt, al cărui Partid Socialist Progresist a negat orice implicare în incident.

Citește totul despre:

#liban #siria #lazi

Comentarii