Consulatul iranian de la Basra, incendiat de manifestanţi

Sute de manifestanţi au luat cu asalt vineri şi au incendiat consulatul iranian din oraşul irakian Basra, important hub petrolier din sudul ţării, relatează Reuters şi AFP.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 07.09.2018 - 20:09

Mii de manifestanţi erau adunaţi în preajma misiunii diplomatice iraniene, cuprinsă de flăcări imense.

Demonstranţii au strigat împotriva influenţei exercitate de statul vecin Iran asupra partidelor politice irakiene.

Cel puţin zece protestatari şi-au pierdut viaţa de luni la Barsa, oraş cu 2 milioane de locuitori. O parte dintre aceştia au dat foc unor clădiri guvernamentale şi sedii de partide politice, confruntându-se cu forţele de ordine.

Protestatarii spun că au fost scoşi în stradă de corupţie şi proasta administrare, care au dus la prăbuşirea infrastructurii, lăsând oraşul fără electricitate şi apă potabilă pe timpul verii.

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a reunit vineri consiliul de securitate naţională şi a declarat că are loc o anchetă cu privire la victimele protestului.

Presat să promită mai mulţi bani pentru serviciile publice din Basra, premierul a afirmat că fondurile deja alocate vor fi deblocate.

Joi, tulburările au escaladat, demonstranţii închizând Umm Qasr, cel mai mare port petrolier al Irakului, situat la 60 km sud de Basra, pe unde intră majoritatea importurilor de alimente, într-o ţară dependentă de acestea pentru a-şi hrăni cei 37 milioane de locuitori.

Portul a rămas închis vineri, dar exporturile de petrol irakiene, care au loc de pe platforme offshore, nu au fost afectate.

Politicienii irakieni nu au reuşit până acum să cadă de acord asupra unui nou guvern după alegerile din luna mai, încheiate nedecis.

Noul parlament s-a întrunit luni, în cele din urmă, pentru prima oară, dar şi-a suspendat lucrările a doua zi, nicio facţiune nereuşind să strângă voturi suficiente pentru a-l alege pe preşedintele legislativului, cu atât mai puţin pe noul premier.

Ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a majorităţii şiite din Irak, i-a acuzat pe politicieni pentru aceste tulburări, insistând că noul guvern va trebui să fie 'diferit de predecesoarele sale'.

'Eşecurile liderilor politici din ultimii ani au provocat mânia oamenilor din Basra. Această realitate nu se poate schimba dacă viitorul guvern se va forma după aceleaşi criterii ca la formarea guvernelor anterioare. Trebuie făcute presiuni pentru ca noul guvern să fie diferit de predecesoarele sale', a declarat Sistani, în predica sa de vineri, în care a cerut încetarea violenţelor.

Preşedintele interimar al parlamentului i-a convocat pe membrii legislativului pentru o şedinţă de urgenţă sâmbătă, cu privire la tulburările de la Basra.

Comentarii