Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Confirmarea ambasadorilor SUA, tergiversată de democrați

Președintele Donald Trump critică democrații pentru incapacitatea Senatului de a confirma rapid candidații propuși de el pentru posturi de ambasadori sau pentru funcții importante în Administrație.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 19.02.2019 - 14:38

Potrivit listei American Foreign Service Association, peste 20 de candidați pentru posturi de ambasadori așteaptă confirmarea Senatului, în timp ce ambasade ale SUA din țări importante rămân vacante, cu posibile urmări neplăcute pentru politica externă a Statelor Unite. Ambasadorii americani sunt aleși de președintele SUA fie dintre diplomații de carieră, fie dintre personalitățile politice, dar toți candidații trebuie să fie confirmați de Senat, în urma unui proces mai mult sau mai puțin îndelungat. Administrația Trump s-a confruntat cu o dificultate specifică, după ce  în ziua învestiturii, 20 ianuarie 2017, Donald Trump a „închis ușa” pentru ambasadorii numiți de predecesorul său, Barack Obama, care au trebuit să părăsească posturile. De atunci, Administrația republicană a trebuit să identifice candidații pentru posturile de ambasadori și pentru executivul american, dar multe poziții cruciale sunt încă neacoperite, ceea ce a contribuit la o fisură istorică în procesele și procedurile guvernului și la un joc de responsabilitate partizană. Sunt posturi de  diplomați, cei care aplică politica -externă a Washing-tonului, de comisari care reglementează comerțul și economia, de administratori responsabili cu securitatea aeroporturilor sau responsabili care ar urma să reacționeze la viitoarea catastrofă naturală. Criticii guvernului susțin că actualul Senat, condus de republicani, a fost foarte lent în confirmarea candidaților lui Trump, dar președintele a fost și mai lent în trimiterea candidaturilor în Congres.  Dar posturile vacante afectează funcțiile esențiale ale guvernului. Nemulțumit de tergiversarea confirmărilor candidaților săi, Donald Trump i-a acuzat pe democrați că „întârzie confirmarea pentru sute de persoane foarte calificate care doresc să intre în guvern”, apreciind duminică pe Twitter că „niciodată astfel de abuzuri nu au fost comise în istoria țării noastre” și i-a cerut șefului majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, să țină senatorii la Washington până când ultimul dintre candidații pentru funcții în executiv primește votul de confirmare.

Trump vs democrați

Trump a criticat deja democrații pentru că Senatul nu confirmă rapid candidații săi pentru ambasadori, dar senatorii partidului au precizat că pentru candidații la astfel de posturi este necesară o majoritate simplă și nu este nevoie de votul lor pentru a fi confirmați. Reproșul lui Trump intervine la câteva zile după ce republicanii din Senat au luat măsuri pentru schimbarea regulilor pentru a accelera confirmarea candidaților președintelui. Miercurea trecută, Comitetul pentru regulamentul Senatului a propus o rezoluție care ar limita numărul audierilor în Senat al diferiților candidați și dacă legiuitorii vor vota procedura ar putea dura doar 30 de ore.  Rezoluția, despre care republicanii spun că a fost propusă ca un răspuns direct la eforturile democraților de obstrucționare a candidaților lui Trump, nu se va aplica decât posturilor de judecători numiți de tribunalele de district și posturilor de subalterni în Administrație. Republicanii susțin că schimbarea regulilor este necesară pentru că senatorii democrați au acționat în primii doi ani ai mandatului lui Trump pentru tergiversarea procesului de confirmare,  pentru a priva președintele de o echipă proprie. După ce șeful majorității din Senat, Mitch McConnell, a utilizat „opțiunea nucleară” pentru reducerea numărului de voturi necesare confirmării candidaturilor la Curtea Supremă, democrații s-au străduit să folosească toate metodele de procedură aflate la dispoziția lor pentru încetinirea confirmărilor. Șeful minorității senatoriale, Chuck Schumer, a respins deja schimbările regulamentului, declarând pentru Bloomberg că nu va susține aceste schimbări până când republicanii nu vor restabili și alte proceduri formale, permițând democraților să se opună unor candidați. Orice membru al Senatului se poate opune candidaturii unui candidat propus și să pledeze în favoarea continuării dezbaterilor. Washington Post a precizat că McConnell a propus utilizarea „opțiunii nucleare” pentru adoptarea rezoluției de către Senat.  

Comentarii

loading...