Comisia Europeană urmează să recomande, în raportul din data de 8 noiembrie 2023, începerea negocierilor pentru primirea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei, au declarat surse de la Bruxelles, citate de publicația Politico.
Totuși, această recomandare ar urma să includă și unele condiții pentru cele două țări candidate. „Bruxelles-ul va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, condiționat de avertismente tehnice”, indică sursele citate. Pentru a fi primite în UE, Ucraina și Republica Moldova vor fi informate că trebuie să facă „mai multe progrese, de la construirea unei justiții solide și independente, până la protejarea drepturilor minorităților și implementarea măsurilor anticorupție”.
În paralel, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că ”nu poate exista nicio cale rapidă pentru o țară care dorește să devină membră UE”.
Nu doar Ucraina și Republica Moldova, ci și alte țări au dorința să fie primite în UE. Dar situația altor țări este diferită. De exemplu, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a recunoscut că relația sa bună cu Rusia și conflictul prelungit dintre Serbia și Kosovo sunt „cele mai mari două obstacole” înainte ca Serbia să poată fi primită în UE.
Din regiunea balcanică, Muntenegru ar fi țara cea mai avansată pe calea integrării în UE.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!