Comisia Europeană va oferi un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane de euro către CureVac, dezvoltatorul de vaccinuri inovatoare din Tübingen, Germania, pentru a intensifica dezvoltarea şi producţia unui vaccin împotriva COVID-19. Către CureVac a venit, zilele trecute, și oferta președintelui american Donald Trump de 1 miliard de dolari pentru drepturi exclusive SUA asupra vaccinului împotriva noului coronavirus. Intenţia lui Trump, dezvăluită de ziarul Die Welt am Sonntag, a fost criticată de șeful Externelor nemțești, Heiko Maas, care a precizat că cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea medicamentelor şi vaccinurilor în colaborări la nivel global. Nu putem permite ca alţii să-şi poată asigura în mod exclusiv rezultatul cercetătorilor noastre”, a asigurat el.
Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu managementul CureVac prin videoconferinţă.
Sprijinul urmează să fie acordat sub forma unei garanţii a UE pentru un împrumut BEI evaluat în prezent la o valoare identică – a scris Reuters, potrivit News.ro – în cadrul InnovFin, mecanismul de finanţare pentru boli infecţioase din cadrul programului Orizont 2020.
Nicio vorbă despre demersul american
”În această criză a sănătăţii publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noştri de prim rang şi companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâţi să punem la dispoziţia CureVac finanţarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva Coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât şi în afara ei”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
Mobilizare europeană generală pentru CureVac
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: ”Sprijinirea cercetării şi a inovării de înaltă calitate din UE este o parte esenţială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii virusului. În 2014, CureVac a câştigat cel dintâi premiu al UE pentru stimularea inovaţiei. Ne angajăm să sprijinim în continuare cercetarea şi inovarea la nivelul UE în aceste momente critice. Ştiinţa şi inovarea în Europa se află în centrul politicilor noastre de protejare a sănătăţii oamenilor.”
La rândul său, Ambroise Fayolle, vicepreşedintele pentru inovare al Băncii Europene de Investiţii, a afirmat că ”BEI este şi rămâne Banca UE pentru inovare, chiar mai mult ca niciodată în contextul crizei actuale din domeniul sănătăţii. Datorită unui parteneriat puternic şi fructuos cu Comisia de-a lungul timpului în domeniul instrumentelor financiare pentru cercetare şi inovare (InnovFin), suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a susţine nevoile CureVac în beneficiul cetăţenilor UE şi nu numai”.
SUA au și alte variante
Primul test clinic pentru un vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost lansat la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane.
”Testul clinic deschis include participarea a 45 de adulţi voluntari cu stare bună de sănătate, cu vârste între 18 şi 45 de ani, timp de circa şase săptămâni”, au anunţat Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) într-un comunicat.